Румен Гечев
Румен Гечев / БГНЕС
Румен Гечев: Къде е ДАНС в скандала с фалита на „Оплимпик”?
98559
Румен Гечев: Къде е ДАНС в скандала с фалита на „Оплимпик”?
  • Румен Гечев: Къде е ДАНС в скандала с фалита на „Оплимпик”?
Проблемът с фалита на кипърския застраховател „Олимпик“ е огромен и трябва да се потърси ДАНС по скандала. Това обяви социалистът Румен Гечев. Той постави въпроса в парламента по време на изслушването на премиера Бойко Борисов по темата. “Собственикът на тази фирма е някакъв испанец Диего, който източва милиони и никой не го забелязва. Какво прави ДАНС?”, попита народният представител по време на извънредното заседание на парламента.

Борисов предлага работна група в НС да обсъди и предложи решение по казуса „Олимпик“
 
Социалистът Румен Гечев поиска проблемът с кипърския застраховател „Олимпик“ да се постави на ниво ДАНС: "На 10 май 2018 г. регулаторният орган от Кипър обявява фирмата във фалит. Фирмата работи само на територията на България обаче. Сигурно, г-н премиер, не са ви казали. Собственикът на тази фирма последно е някакъв испанец Диего. Това е някакъв Диего Марадона в застраховането. Той продава в България, изнася милиони и никой не го забелязва. В тази връзка възниква въпросът какво прави ДАНС? Не проявява ли някакво минимално любопитство, че някакви матрьошки от Фиджи, през Люксембург до България точат стотици милиони в България и някакъв испанец, който участва в 100 фирми по света, на когото в собствената му държава регулаторът му е забранил да извършва бизнес дейност, в България може да извършва".

Компанията „Олимпик“ дължи над 9 млн. лева на близо 200 000 българи
 
Депутатът обясни още, че правителството прилага двойни стандарти и даде пример с кабинета „Орешарски“ и фалита на КТБ: "Струва ми се, че управляващите прилагат двоен аршин. В катастрофата с КТБ непрекъснато се искаха оставките на премиера Орешарски, привикваше се министърът на финансите. Те да не би да са по-малко независими, отколкото КФН? Сега палачинката е обратна. Понеже фирмата е регистрирана 2009 г., когато вие започнахте да управлявате и понеже сега фалира, не е виновно правителството, ами е виновен парламентът на остров Фиджи? Няма такова нещо, объркали сте се нещо. Дами и господа, желая ви сравнителен успех в предсрочните избори!".

Министър Захариева настоява за среща на наши и кипърски експерти по случая „Олимпик“
 
Румен Гечев поиска оставката на управителите на Гаранционния фонд: "Какво излиза, че шефовете на гаранционни фондове получават по 350 000 лева и накрая няма левчетата да ги върнем на българските граждани. Откъде накъде!? Това е по-голяма заплата от тази на управител на БНБ. Категорично я поемат те. Първо, касичката трака на всяка полица, а каква е тяхната заслуга? Никаква. Второ, къде харчат парите? По закон в държавни ценни книжа. Какво управляват те тогава, за да получават два пъти повече от управител на БНБ, да не говорим за министрите и депутатите. На какво основание? Защо КФН утвърждава такива разходи, г-жо Караиванова? И ще ви извикаме наесен да кажете редно ли е това да бъдат харчени парите по такъв начин, по какви стандарти и да вземем решение".
 
Гечев подчерта, че тези суми за заплати са колосални за българските стандарти.