/ Thinkstock/Getty Images
Родната хирургия значително настигнала европейската за последните години
96556
Родната хирургия значително настигнала европейската за последните години
  • Родната хирургия значително настигнала европейската за последните години
Докато българските хирурзи спорят дали конвенционалната хирургия ще бъде заменена изцяло или просто допълнена от лапараскопската, която наричаме безкръвна, европейските хирурзи правят същите сравнения, но между лапароскопската и роботната хирургия.

Съпоставката направи в ефира на Дарик един от най-добрите коремни хирурзи у нас д-р Петър Грибнев с уточнението, че за последните 5 години родната хирургия значително е настигнала европейската. Според медика, който завежда отделение по онкохирургия в Александровската болница, друга положителна промяна, случила се у нас за това време, е фактът, че хирурзите започнали да общуват с пациентите си.

Проф. Владов: Най-важното е, когато постигнеш ниво, да го задържиш

"За нашия влак имаме доста гари и точки, които са далечни. Това, което сме успели да постигнем, е да се научим ние като специалисти да видим какво се прави и как се прави. Това, което ни липсва и е много болна тема, е финансирането на системата. Защото за един хирург да направи максимума от това, което може, му трябват съответната техника и условия. Съвсем различно е да работите в добре развита операционна с необходимото количество материали, а съвсем друго е да правите от нищо нещо и да не виждате това, което се случва на екрана, защото лапароскопската хирургия е работа върху екран", каза д-р Грибнев.

Лекар: НЗОК да финансира роботизираната хирургия само за онкоболни

Докато на сбирките на родните хирурзи се водят спорове за конвенционалната и лапароскопската хирургия дали са заменими или не, то другаде се водят спорове и разговори с лапароскопската или роботната хирургия да се прави за определен тип заболявания. Но това е бъдеще и ние ще го стигнем, каза Грибнев.

На въпрос дали е достатъчно добра комуникацията пациент-хирург у нас, той отчете, че тя се е подобрила през последните години. Пациентът е станал по-информиран за това, което му предстои, за заболяването, като това се дължи и на повечето информация дори в интернет, отчитат специалистите.

Шефът на Пирогов: Изпълняваме социални функции, които клинична пътека не може да покрие

Българският пациент започна да ползва интернет, преди пет години това го нямаше или беше много малък процентът на тези хора. Докато сега хората идват подготвени, с конкретни въпроси, на които ние трябва да отговаряме и това е добре и за хирурга, каза д-р Грибнев.

По думите му преди години българският хирург говорел малко, но това вече се променило и хирурзите започват да общуват с пациентите си.
 
Според лекаря това е положителна промяна.