Професор Никола Владов
Професор Никола Владов / БГНЕС, архив
Проф. Владов: Моделът на здравна реформа, започнал у нас, не е най-добрият
94984
Проф. Владов: Моделът на здравна реформа, започнал у нас, не е най-добрият
  • Проф. Владов: Моделът на здравна реформа, започнал у нас, не е най-добрият
Моделът на здравна реформа, който започна в България, не е най-добрият. Има много други модели, които могат да се копират, коментира един от най-добрите коремни хирурзи в България проф. Никола Владов в интервю от поредицата „Размяна на вратовръзки”. В проекта на Дарик радио и сайта egoist.bg участват 25 мъже, които са оставили следа в българската история през последния четвърт век.

Проф. Никола Владов получи приза "Лекар на годината" за 2016-а

Проф. Владов призна, че, ако имаше възможност да промени нещо от последните 25 години, не би започнал здравната реформа по начина, по който са я започнали.

"Не бих започнал здравната реформа по този начин, по който започна. Бих дал много обяснения първо и после бих пристъпил", казва професорът и допълва: "Има много модели, които могат да се копират. Смятам, че най-важното е, когато постигнеш едно ниво, да го задържиш много дълго време".

Нивото на медицината ни проф. Владов определи като много високо. Проблемът според него обаче е в това, че подобренията тук се случват бавно.

Проф. Никола Владов: Трябва да копираме испанския модел в трансплантациите

Хирургът коментира, че в последните 25 години в медицината са се променили много неща и то в положителна посока. "Можем да говорим много неща - че живеем зле, че не знам какво. Това не е вярно. Животът си върви, нещата се променят и то към по-хубаво. Въпросът е с каква скорост се променят. Ако ги променяме по-бързо, ще бъде по-добре, защото ще бъдем в крак с тези хора, към които се стремим. Но, за жалост, ние ги променяме много бавно", казва той.

"Трудно е да запазиш нивото. Нали има такива, които блясват и изгасват, а трябва да блестиш постоянно", отбелязва проф. Владов.

Повече от интервюто с Никола Владов чуйте в darikradio.bg