Ирина Дилкинска е била човекът за пране на пари на Ружа Игнатова. Тя е била отговорна заедно с други да построи мрежа от фирми по цял свят, за да пере парите на жертвите на измамата, прехвърляла е парите по различни мрежи. Това каза режисьорът на филма за криптокралицата - Йохан фон Мирбах, предава NOVA.

Екстрадирането в Америка на българката Ирина Дилкинска, която е работила за криптокралицата Ружа Игнатова, отново отвори темата за това къде е тя и дали е жива, след като е в неизвестност повече от пет години. Броят на ощетените и заведените дела продължават да растат, като сумата надмина 4 млрд. долара. 

Фон Мирбах твърди, че тя е била официално на чело на правния отдел. Той разполага с вътрешни документи, в които Дилкинска е посочена под номер 9 във фирмената листа. “След изчезването на Ружа тя е станала още по-важна. Работила е още 2 години за OneCoin и след това е приключила”, разказа режисьорът. Той я определи като “важен човек за цялата мрежа”. 

Според него дори и да не е знаела произхода на парите, с които работи, действията на Дилкинска са наказуеми. “Когато човек трябва да придвижва големи суми пари по цял свят, да ги пере и да не плаща данъци - това само по себе си е наказуемо. В този ред на мисли е без значение дали е знаела какъв е произходът на парите”, посочи фон Мирбах. 

След успеха на OneCoin във фирмата са идвали повече пари, отколкото самата Ружа си е мислила, разказа още той. “Налице са били огромни проблеми парите да бъдат изпрани. Имало е много пари кеш. В офиса в София са пристигали хора с пачки в кеш, които са искали да ги обърнат в OneCoin. Сред тях са били и криминални личности. Искали са и да ги изперат”, каза журналистът.

Игнатова е притежавала пентхаус в Лондон, построила си е вила в Созопол, карала е скъпи коли и е купувала само луксозни стоки и диаманти. “Било й е все едно. Когато получаваш стотици милиони на сметката си, каквото като харчиш по милион на ден?”, каза режисьорът, според когото Игнатова е празнувала рождени дни, които са стрували 800 000 евро.

Краят на пищния й начин на живот идва през 2016 г. ”Тогава започват първите разследвания и тя не може да се върне в Лондон. Тогава разбира, че ФБР я разследва в Германия. Това се случва през април 2017г.”, каза фон Мирбах. Германските служби искат да обискират и централата на OneCoin в София. 

Пред режисьора говори най-добрата приятелка на Ружа - Асдис Ран. Тя разказала, че в този период Ружа е плакала и не се е чувствала добре. Усещала е, че всичко приключва. “Във филма Асдис заявява, че нейната най-добра приятелка е била много разстроена. Имала е и страхове за живота си. Били са много тежки времена за Ружа”, допълва режисьорът.