Конституционният съд обяви за противоконституционно решение на парламента за предприемане на действия от АПИ за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа, прието на 20 април тази година, съобщиха от съда. Решението е прието с единодушие.

Решението АПИ да плати само 50% по договорите за ремонт на пътища влиза в съда

Делото беше образувано в началото на май месец по искане на народни представители от ГЕРБ-СДС. Депутатите настояват пред съда решението на НС да бъде обявено изцяло като противоконституционно. То е свързано с това АПИ да заплати 50 процента от задълженията си по договори за поддържане на републикански пътища от бюджета си за 2022 г. Според решението останалите 50% трябва да се извършват след решение на НС, въз основа на доклад, изготвен от междуведомствената работна група за установяване на изпълнените дейности и становище на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Според народните представители, въпросното решение на НС нарушава принципа на право на защита на гражданите, принципа на независимост на съда и принципа на подконтролност на актовете и действията на административните органи от страна на независимата съдебна власт.

КС образува дело за решението АПИ да плати само половината пари на пътните строители


След като делото беше образувано ГЕРБ-СДС дадоха брифинг, на който Радомир Чолаков коментира, че решението на НС е "безкрайно тъжно свидетелство за печалното състояние на правната подготовка" на гласувалите решението депутати. Повече от две седмици откакто е взето това решение нито има пътна поддръжка, нито е започнало разплащането на фирмите, добави колегата му Николай Нанков.
БТА