Конституционният съд образува дело по искане на 59 народни представители от ГЕРБ-СДС за установяване на противоконституционност на разпоредбите на Решение на Народното събрание за предприемане на действия от АПИ за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа, прието на 20.04.2022 г. Тов става известно от съобщение, публикувано на сайта на съда.

Припомняме ви, че на 20 април парламентът разреши на АПИ да заплати само половината от дължимите суми на пътните строители.

Докладчик по делото е съдия Атанас Семов.

Депутатите приеха да се платят половината пари на пътните строители

С внесеното искане, депутатите настояват пред съда решението на парламента да бъде обявено изцяло като противоконституционно. То е свързано с това АПИ да заплати 50 процента от задълженията си по договори за поддържане на републикански пътища от бюджета си за 2022 г.. Според решението останалите 50 процента трябва да се извършват след решение на Народното събрание, въз основа на доклад, изготвен от междуведомствената работна група за установяване на изпълнените дейности и становище на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Пътните строители на протест: Блокираха ключови артерии в страната (СНИМКИ/ВИДЕО)

Според народните представители, въпросното решение на Народното събрание нарушава принципа на право на защита на гражданите, принципа на независимост на съда и принципа на подконтролност на актовете и действията на административните органи от страна на независимата съдебна власт.