Инфекцията влезе в старчески дом в ловешкото село Орешак
66 нови заразени с коронавирус за денонощието в България. 29 от тях са в болница. Пет са новите случая на заразени деца. Това стана ясно по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб тази сутрин в Министерския съвет. 13 области от страната са активно засегнати от заразата. 

Общият брой на установените случаи с COVID-19 са 1081. 

Починалите с COVID-19 инфекция са общо 50, като последната жертва е на 71 години.

Има ли гаранция, че заразените с новия коронавирус изграждат имунитет?

В София има 22 случая, от които 16 са амбулаторни. В Плевен са 13 установените случаи, 9 са контактни на работещи в завод "Мизия". Заразените с коронавирус в Сливен са 5, Велико Търново - 5, Пловдив - 4, Пазарджик - 4, Кюстендил - 4, Ловеч - 3, които са от дом за възрастни хора в село Орешак, Видин - 2, Варна - 1, Бургас - 1, Силистра - 1, Перник - 1.

Директорът на СЗО: Светът не е приключил с коронавируса


Децата под 10-годишна възраст са общо 22 в цялата страна. Новите заразени деца за денонощието са 5.

В Плевен има две деца – на 2 и на 9 години. В Кюстендил има две момчета на – 3 години и на 8 години. В Пазарджик има момче на 2 години, което е настанено в МБАЛ Пазарджик.

През последното денонощие са установетени още 12 положителни проби на медицински персонал.

Италиански учени откриха следи от коронавируса в сълзите на пациент


Има събития за следващата седмица, които биха дали отражение на ситуацията в България, във връзка с настъпващите мюсюлмански празници, каза началникът на Националния оперативен щаб ген.- майор Венцислав Мутафчийски.

От думите му стана ясно, че  Мюфтийството е издало заповед към служителите си да затварят храмовете. Молитвите ще се излъчват по интернет, няма да има посещения.

7 повърхности, върху които COVID-19 оцелява най-дълго (ВИДЕО)


"Що се отнася до традициите – разпоредено е събиранията да бъдат в най-тесен кръг, раздаването на храни – да бъдат пакетирани, с възможност за дезинфекция на пакетите”, съобщи още Мутафчийски.

„Има нота от външно министерство, че се готвят големи пътувания с редовни линии. Трябва да се преустановят тези пътувания в този период”, категоричен генералът.