/ iStock/Getty Images
Светът далеч не е приключил с новия коронавирус, който причини смъртта на над 177 800 души, заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Не се заблуждавайте: остава ни да изминем още дълъг път. Този вирус дълго време ще бъде с нас", предупреди Гебрейесус на онлайн пресконференция от централата на агенцията на ООН в Женева.

Шефът на СЗО: Най-лошото с коронавируса предстои

"Повечето страни са все още в началните стадии на епидемията и някои, които бяха засегнати в началото на пандемията, започват да регистрират ново нарастване на случаите", добави Гебрейесус, но отбеляза, че в Западна Европа е постигнат напредък.

СЗО подчерта, че се опасява от наблюдаваната тенденция на засилване на епидемиите в някои части на Африка и Централна и Южна Америка и предупреди, че подновяването на пътуванията по света изисква внимателна оценка на риска.

За момента е невъзможно да се определи точният произход на Covid-19

"Обявихме тревога в подходящия момент", на 30 януари, подчерта Гебрейесус, в отговор на въпрос на медиите. Той посочи, че така останалата част от света е имала достатъчно време, за да се подготви.

СЗО беше подложена на остри критики от САЩ заради подхода си към епидемията от Ковид-19, припомня АФП.
БТА