Разкриха опити за измама с фиктивна търговия в Еврозоната
Разкриха опити за измама с фиктивна търговия в Еврозоната / netinfo
Разкриха опити за измама с фиктивна търговия в Еврозоната
23900
Разкриха опити за измама с фиктивна търговия в Еврозоната
  • Разкриха опити за измама с фиктивна търговия в Еврозоната

Седем ревизии на фирми търгували със страни от Еврозоната приключиха инспекторите на НАП Стара Загора. Установени са 890 000 лева недеклариран ДДС. За шест от фирмите са изпратени уведомления към прокуратурата за укриване на данъчни задължения и ползване на документи с невярно съдържание.
 
В хода на ревизиите инспекторите са установили, че проверяваните фирми са декларирали доставки към ЕС, но след запитване на ответните данъчни администрации е установено, че такива доставки няма, тоест правени са опити за укриване на ДДС и ползване на документи с невярно съдържание. Инспекторите по приходите са изпратили и запитвания за проверки на чужди транспортни фирми, които в последствие се оказва, че не са страна по сделките.

В момента текат проверките на още 18 фирми, при които има разлики над 1 750 000  евро между декларираните и отчетени доставки. Инспекторите по приходите на НАП Стара Загора са изпратили 46 запитвания към съответните данъчни администрации на страните членки на ЕС с цел проверка на сделките.
 
От НАП Стара Загора припомят, че електронната система VIES съдържа информация за стойността на стоките, които се търгуват между различни фирми и лица регистрирани по ДДС в Евросъюза. Събраната информация се обменя между данъчните администрации на страните членки след изтичане на всяко календарно тримесечие. В случай, че фирмата не разполага с доказателства, че стоките са напуснали страната, същото води до отказ за прилагане на нулева ставка върху извършената доставка и клиентът е задължен да заплати пълния размер на ДДС.

И към настоящият момент най-често налаганите санкции са за деклариране на вътреобщностни придобивания в по-късен данъчен период, както и липса на декларации за изпращания към страните от Европейския съюз.

Новини от Стара Загора