Съпругът на британската кралица Елизабет II и херцог на Единбург принц Филип е починал на 99-годишна възраст. На 16 март той беше изписан от болницата след най-дългия му престой там.

У нас, един от хората, които са се срещали лично и са разговаряли с принц Филип, е Максим Бехар. „Един изключителен човек си отиде от този свят. Ще го помним с неговите много забележителни благотворителни проекти, които той правеше постоянно и с това, че мислеше за хората”, казва той пред NOVA.

Великобритания потъна в траур след смъртта на принц Филип (СНИМКИ/ВИДЕО)

Познанството му с принц Филип е отпреди няколко години. „Седем или осем години работихме за един от неговите проекти, който се нарича Фонд на гренадирите. Той е негов почетен председател. Имаха акция, която трябваше да се бори за това да се съберат повече пари за британските войници, загинали от наземните мини в Афганистан. Питаше ме дали можем да поема цялата комуникационна кампания на този фонд. Разбира се, отговорих положително”, разказва още Максим Бехар.

За да го запомним с усмивка: Най-забавните лафове и гафове на принц Филип през годините

България остава най-интересната тема за разговор между двамата. „Много неща свързват неговия син с България. Никак не е за подценяване отношението им към България. Не са за подценяване всички тези срещи, които те са имали с българи”, добавя Бехар.

„Цялото семейство, не само принц Филип, са хора които са много меки, които няма да ти се сопнат. Имат страхотно възпитание”, казва още той.