/ Thinkstock/Getty Images
При съвместна полицейска операция в България и Испания е разбита българска организирана престъпна група, опитала да установи пълен контрол върху проституцията в целия крайбрежен район от Торемолинос до Марбеля, пише испанския вестник "Малага ой".

При операцията са задържани 34 членове на организацията, извършвала престъпна дейност и в двете страни, и са били освободени 13 жертви, принудени да проституират, съобщи в комюнике испанската полиция.

Жертвите са били примамвани да отидат в Испания с обещания за охолен живот. Вместо това са били изнудвани, карани да проституират и да ограбват клиентите си, предаде ДПА, като се позовава на съобщение на Европол.

Сред откраднатите предмети има три часовника за около 100 000 евро.

Сред участниците в престъпната група е кметът на Семчиново, за него работели част от момичетата. Парите били отчитани и като приход от селско стопанство.

Арестуваха кмет за трафик на хора и сводничество

В хода на операцията са претърсени  21 адреса на няколко места в района на Малага и 15 адреса в България. По нареждане на съдебните власти е наложена възбрана върху 6 недвижими имота и запор на 18 автомобила и няколко банкови сметки.

Интересното е, че голяма част от престъпниците често пътували между двете страни. В Германия също са задържани няколко души, а групата функционирала на девет нива.

Координацията между властите на България и Испания е била осъществена през европейските органи за полицейско и съдебно сътрудничество Европол и Евроюст. Разследването е започнало през септември 2014 г., когато жена с българско гражданство отишла в местния полицейски комисариат в Марбеля и казала, че е избягала от хора, които искали да я принудят да проституира.
БТА