Пламен Темелков
Пламен Темелков / Дарик архив
Кметът на Семчиново Пламен Темелков и другите шестима са част от мащабна организирана престъпна група от около 69 човека за предлагане на проститутки в Испания, Германия, Франция, Швейцария
Кметът на септемврийското село Семчиново Пламен Темелков и още шестима, арестувани заедно с него миналия понеделник по европейска заповед за арест от Испания, приеха доброволно да бъдат екстрадирани там. Това заявиха те пред двата състава на Окръжния съд.

Самото експусиране е насрочено за 13 юли, когато ще се гледат делата на седмината. Българските магистрати поискаха от испанска страна гаранции, че след като там приключат разследването и съдебният процес, седемте задържани ще бъдат върнати в родината за сметка на Испания, за да изтърпят тук наказанието си. Очаква се отговорът от испанските власти да пристигне до средата на идната седмица.

Пламен Темелков пред съда
netinfo

До момента е известно, че кметът Темелков и другите шестима са част от мащабна организирана престъпна група от около 69 човека за предлагане на проститутки в поне 4 държави от ЕС - Испания, Германия, Франция, Швейцария. Момичета били българки и циганки. В обвинителния акт на испанските магистрати се споменава и трафик на хора с цел кражби.

Днес се разбра, че в групата има и още български граждани, които обаче още не са арестувани. Същевременно част от останалите разследвани пък вече са освободени. Вероятно това е и мотивът на седмината да поискат екстрадиране – има шанс правосъдието в Испания да ги пусне с по-леки мерки за неотклонение до започване на съдебната фаза.

Повдигнатите обвинения срещу седемте са еднакви: участие в организирана престъпна група, органзиране на трафик на хора с цел сексуална и друга експлоатация и склоняване към проституция. За тях по испанското законодателство са предвидени съответно 8, 12 и 5 години затвор.