/ Thinkstock/Getty Images
При спецакция е разбита международна група за пране на пари чрез виртуалната валута уанкойн, информираха от спецпрокуратурата.
 
Разследването е на базата на международна поръчка за правна помощ от германския град Билефелд.

Откриха лекарства за милиони левове при акция за пране на пари
 
Искането на прокуратурата в Билефелд е за извършване на конкретни процесуално-следствени действия на територията на България спрямо българското търговско дружество "Уан Нетуърк сървисиз" ЕООД и свързаните с него лица, в т.ч. две българки с германско гражданство.
 
Разследващите установяват местонахождението на сървърите в София и обслужващите ги фирми, използвани от международната престъпна организация. Претърсени са офисите на "Уан Нетуърк сървисиз", както и на 14 други дружества. Иззети са множество веществени доказателства, включително сървъри, до момента са разпитани 50 свидетели.

Задържаха данъчни с подкуп, искали 7 бона от собственик на автосервиз

 
"OneCoin Ltd." е регистрирано в Обединените арабски емирства и действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента. То въвежда разплащания с уанкойн (по подобие на криптовалутата биткойн).
 
В момента дейността на свързани с "OneCoin Ltd." дружества се разследва още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украина, Литва, Латвия, Естония и много други държави.
БТА