Вежди Рашидов
Вежди Рашидов / БГНЕС
На работна среща председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов представи пред премиера Бойко Борисов идеята си България да бъде домакин на среща на шефовете на парламентарните комисии по култура на страните членки на Европейския съюз. Това съобщиха от комисията по културата и медиите.

Форумът има за цел задълбочаване на сътрудничеството в борбата с нелегалния трафик на културни ценности, както и с фалшифицирането на произведения на изкуството и на артефакти.

Рашидов иска 10 пъти по-солени глоби за уронване на паметниците на културата

Изграждането на единен европейски стандарт за борба с тези явления ще помогне за усъвършенстване на националните законодателства, а ценният опит на европейските страни може да бъде полезен за всяка държава, е било отбелязано на срещата.

Рашидов призова незабавно спиране на вандалщината върху Белоградчишките скали

"Радвам се, че министър-председателят подкрепи идеята ми за провеждане на европейски форум в София. Проблемът с трафика на културни ценности и борбата с фалшификатите на изкуството засяга сигурността на всяка страна, а Европа като най-стария континент с уникално културно наследство е особено заинтересована от успешната битка с тези негативни процеси ", е заявил след срещата Вежди Рашидов.
 
БТА