/ БГНЕС
Депутатите прекъснаха ваканцията си за извънредно събрание на парламента заради фалиралата застрахователна компания „Олимпик“, както и заради кризата с Търговския регистър
Ралица Агайн подаде оставка (ОБЗОР)
98565
Ралица Агайн подаде оставка (ОБЗОР)
  • Ралица Агайн подаде оставка (ОБЗОР)
В рамките на извънредното заседание на Народното събрание, заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн подаде оставка, а след бурни дебати и скандали, парламентът я прие. Агайн заяви, че не е нарушила законодателството, а комисията си е свършила работата. „Това е морален и емоционален акт“, обясни Агайн.

Междувременно опозиция и управляващи влязоха в спор може ли Българският гаранционен фонд да плати обезщетенията на гражданите, които са пострадали от фалита на кипърския застраховател „Олимпик“. Финансовият министър Власислав Горанов пък обвини Комисията за финансов надзор, че не е довършила работата по споразумението с Кипърския гаранционен фонд, така че сега без проблем българите с полици от "Олимпик" да си получат обратно парите.

Зам.-председателят на КФН Ралица Агайн подаде оставка
 
Владимир Савов поема „Застрахователен надзор“ в КФН
 

извънредно събрание на парламента
БГНЕС

Парламентът прие оставката на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн. Вчера правителството поиска тя да се оттегли заради казуса със застрахователната компания „Олимпик” и стотиците хиляди български автомобили, останали без „Гражданска отговорност”.

Агайн подчерта, че днешното й действие е емоционален акт и не е нарушила нищо: "Във връзка и със създалата се политическа обстановка, аз днес внесох моята оставка като заместник-председател, която се надявам да приемете и искам да кажа, че това е един емоционален и морален акт и съпричастност към българските граждани. Но искам да подчертая, че в никакъв случай Комисията за финансов надзор не е допуснала пропуски, нито пък има пропуски в законодателството ни, които да са засегнали по някакъв значителен начин интересите на българските граждани".

извънредно събрание на парламента
БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че от години не е чувал и виждал със заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн. "При мен доклад от комисията за дружеството не е пристигал", обясни още Борисов. Премиерът предлага работна група от експерти да кажат кой и как да даде пари за обезщетение на хората с Гражданска отговорност към фалиралата кипърска компания.

"Предлагам, ако се приеме, защото не бива и тук да излезе, че БСП иска да помогне на тези 200 000, а другите партии не искаме това да се случи. Това не е така. Трябва да видим с какви пари да го направим. Второ, ако го правим, да знаем какъв прецедент оттук нататък това ще бъде. И ако утре стане второ, трето и четвърто... При банките е ясно. Фалирала банка, 100 000 евро. А тук не е ясно. Предлагам всяка партия по един или по двама, или финансовата комисията, както искате. Вие сте парламентът, решете си го. Днес не можем да го решим. Самите вие виждате, влизате в такъв режим“, каза Борисов.

Горанов: Обезпечителният фонд у нас приложим само за българските застрахователи
 
Нинова вижда разминаване между КФН и правителството
 
извънредно събрание на парламента
БГНЕС


Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че има разминаване между думите на заместник-председателя на КФН Ралица Агайн и премира Бойко Борисов. Социалистите поставиха отново въпроса може ли или не Гаранционният фонд да покрие загубите на всички клиенти на фалиралия кипърски застраховател "Олимпик".

„За нас основният въпрос е как да се помогне на тези над 250 000 българи и, както се оказа, болници и други държавни институции в България? Как държавата да си изпълни функциите на един регулиран пазар и да не прехвърляме отговорността на хората, които задължително са били накарани да се застраховат?”, каза Нинова.
 
Парите, внасяни в Гаранционния фонд за застраховката Гражданска отговорност, са на хората, които са се застраховали, на българските граждани. Ако решим с тези пари да покрием риска на ЗК "Олимпик", ще ощетим българския данъкоплатец, обясни министърът на финансите Владислав Горанов.

извънредно събрание на парламента
БГНЕС

Борисов предлага работна група в НС да обсъди и предложи решение по казуса „Олимпик“
 
Румен Гечев: Къде е ДАНС в скандала с фалита на „Оплимпик”?

В крайна сметка не е ясно дали и кога ще има работна група, която да вземе експертно решение, може ли или не Българският гаранционен фонд да плати на ощетените от кипърския застраховател.
 
А междувременно КФН реши правомощията на заместник-председател на комисията, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, да бъдат изпълнявани от Владимир Савов до встъпване в длъжност на избран от Народното събрание нов заместник-председател.