/ БГНЕС
Нинова вижда разминаване между КФН и правителството
98555
Нинова вижда разминаване между КФН и правителството
  • Нинова вижда разминаване между КФН и правителството
Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че има разминаване между думите на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн и премира Бойко Борисов. Социалистите поставиха отново въпроса може ли или не Гаранционният фонд да покрие загубите на всички клиенти на фалиралия кипърски застраховател "Олимпик".

Горанов: Обезпечителният фонд в България е приложим само за българските застрахователи
 
Корнелия Нинова се обърна към Агайн: „Това, което изложихте пред Народното събрание, станало ли е достояние на министър-председателя особено на последната среща в Министерски съвет (МС) преди няколко дни? На кого в държавата сте предоставили тази информация? Защото Вие тук представлявате КФН – изключително важна държавна институция. От тази страна стои МС, който управлява държавата в момента. Недопустимо е между държавната институция КФН и правителство да има такова разминаване!”.

КФН: Засега не е ясно как клиентите на „Олимпик” ще бъдат обезщетени
 
Лидерът на БСП обясни в кои посоки точно има разминаване според нея: Първо, премиерът заяви публично, който се е подлъгал да плаща по-евтини застраховки, си е поел риска. Би трябвало да сте очаквали, че щом е по-евтино, значи имало проблем. А Вие казвате, че цената не е била дъмпингова. Кое от двете е вярно? На второ място, премиерът заяви, че ако държавата се намеси, това ще бъде за сметка на данъкоплатеца. А Вие твърдите, че ако държавата се намеси, ще бъде за сметка на гаранционните фондове на България и Кипър, където вноските са правени от застрахователя. Трето, правителството и до ден днешен твърди предложеното решение от колегите от ГЕРБ, включително и днес, че държавата не може да се намеси, освен да помага със съвети и с адвокати в Кипър. А Вие твърдите, нещо което и ние подкрепяме. При мен е договорът между Кипърския и Българския гаранционен фонд. Ние твърдим, че има начини Българският гаранционен фонд да се намеси и след това да обяви своите претенции към Кипърския, не само по българското законодателство, а и на базата на този договор между двете страни”.

„Пирогов” и две болници в Пловдив – потърпевши от фалита на „Олимпик”
 
„За нас основният въпрос е как да се помогне на тези над 250 000 българи и, както се оказа, болници и други държавни институции в България? Как държавата да си изпълни функциите на един регулиран пазар и да не прехвърляме отговорността на хората, които задължително са били накарани да се застраховат?”, завърши Нинова.

Зам.-председателят на КФН Ралица Агайн подаде оставка