"Когато назначавах служебното правителство, аз дадох ясно своите указания - честност, прозрачност, но и нулева толерантност към корупцията, престъпността и купения вот. Затова рокадите са логични действия. Това заяви президентът Румен Радев.

"След като се сменя една власт, а областните управители работят с изпълнителната власт, е логично и те да се сменят", коментира Радев по повод на днешната смяна на местата на областните управители. Мотивите - подготовката на честни и прозрачни избори на 11 юли.

Служебният кабинет обяви кои са новите областни управители (СНИМКИ)

"По закон трябва да се предоставят еднакви по обем и съдържание информации и към председателя на Народното събрание, и към министър-председателя, и към президента. Това изискване на закона в много от случаите не е изпълнено. И това лесно може да се докаже. Очевидно примерът на бившия министър-председател да се крие зад отпуски и болнични се оказа твръде заразен и за неговите подчинени. Очевидно това няма как да стане без неговата благословия", коментира още Радев.

Смениха шефа на СДВР, Антон Златанов поема поста

Абдикацията от отговорност към националната сигурност, в предизвикателни за България епапи, от шефове на служби е ясен знак, че верността им е била, както и сега е към Борисов, а не към България, заяви още президентът.

"Тук не става въпрос да се правят уволнения и рокади, става въпрос за принципи, да има прозрачност, отчетност, отговорност и нулева толерантност към престъпност, към нелоялност не към мен, не към служебния кабинет, а към България", допълни той.

Началникът на ДАНС прекратява отпуска си

В момента имаме нужда от укрепване на държавността. Да се прояви държавност, да започнем да говорим и да действаме за укрепване на върховенството на закона, за пресичане на злоупотреби, на кражби, за неутрализиране на натрупалото огромен ресурс задкулисие, категоричен е Радев.