Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС, архив
Президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Миналата седмица новият ВСС потвърди избора на Георги Чолаков за председател на институцията. До това се стигна, след като президентът Румен Радев наложи вето върху първоначалния му избор.
 
И новите кадровици на Темида избраха Георги Чолаков за шеф на ВАС

Чолаков бе избран за председател на ВАС в средата на септември, дни преди да изтече мандатът на стария ВСС. Според държавния глава обаче изборът трябваше да извърши новоизбраният състав на ВСС, който встъпи в длъжност в началото на октомври.
 

Новите членове на съвета междувременно решиха да не изслушват повторно двамата кандидати за шеф на ВАС, а само Чолаков, след което да прегласуват кандидатурата му.
 
Това породи дебати, като някои от членовете на съвета се усъмниха в легитимността на процедурата.

3 октомври: Новият ВСС положи клетва

Георги Чолаков
БГНЕС

В крайна сметка на 19 октомври с 20 на 4 гласа новият ВСС избра повторно Чолаков и предложи на президента да подпише указ за назначаването му за председател на ВАС. Държавният глава не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.
 
В съответствие с разпоредбите на Конституцията председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране.