/ БГНЕС
Висшият съдебен съвет потвърди избора на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. До това се стигна, след като президентът Румен Радев наложи вето върху първоначалния му избор.
 
11 септември: Избраха Георги Чолаков за председател на ВАС

Чолаков бе избран за председател на ВАС в средата на септември, дни преди да изтече мандатът на стария съвет. Според държавния глава обаче изборът трябва да извърши новоизбраният състав на ВСС, който встъпи в длъжност в началото на октомври.
 
Новите членове на съвета междувременно решиха да не изслушват повторно двамата кандидати за шеф на ВАС, а само Чолаков, след което да прегласуват кандидатурата му.
 
Това породи дебати, като някои от членовете на съвета се усъмниха в легитимността на процедурата.
 
3 октомври: Новият ВСС положи клетва

В крайна сметка днес с 20 на 4 гласа ВСС избра повторно Чолаков за председател на Върховния административен съд. Предложението отново ще бъде изпратено до държавния глава, който няма право да налага повторно вето и трябва да потвърди избора с указ.

Чолаков има над 25 години общ юридически стаж, от които над 10 години като съдия. Постъпва в съдебната система през 1992 г. като стажант-съдия в окръжния съд в Сливен, а от 20 юли 92-ра е съдия в Районен съд - Котел, който оглавява по-късно. В периода 1993 г. - 1995 г. е председател на районния съд Сливен, след което работи като адвокат. От 2007 г. е съдия, а впоследствие става заместник-председател на административния съд в града. След това за три години е нотариус.

От 1 юли 2013 г. е председател на Второ отделение във ВАС.