/ БГНЕС
Новият ВСС положи клетва
94793
Новият ВСС положи клетва
  • Новият ВСС положи клетва
Новоизбраният състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) официално встъпи в длъжност.
 
На церемония в Съдебната палата новите 22-ма членове положиха клетва. 11 от тях бяха издигнати от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи, а останалите бяха избрани от парламента.
 
Висшият съдебен съвет вдигна заплатите на всички магистрати

"Историята на ВСС е неразривно свързана с реформата на съдебната система", заяви правосъдният министър Цецка Цачева, която припомни, че този висш орган е "преминал през различни етапи на търсене на най-добрия формат, за да се отговори на потребностите". Тя призова новите магистрати да върнат доверието на гражданите в правораздаването.
 
Министърът на правосъдието изрази надежда, че в новоизбрания ВСС всеки магистрат и следовател ще се чувства представен, след като този орган е избран по нов начин.
 

БГНЕС


Една от първите задачи на новият съвет най-вероятно ще е прегласуването на избора на нов председател на Върховния административен съд (ВАС).
 
В средата на септември на поста бе избран Георги Чолаков, но президентът Румен Радев, който трябва да подпише указа за назначаването му, на няколко пъти обяви, че не счита за редно съвет с изтичащ мандат да прави подобен избор.
 
Отиващият си ВСС сам генерирал част от скандалите, смята Цацаров

Пред журналисти един от новите членове на съвета Цветинка Пашкунова заяви, че цялата процедура трябва да бъде повторена отново. Според нея изборът за председател на ВАС трябва да започне от издигането на нови кандидатури, а не изборът да бъде само прегласуван.
 
На различно мнение бе друг от новите членове на ВСС - Боян Магдалинчев. Според него няма нужда от повторни изслушвания на кандидатите, а съветът просто трябва да прегласува двамата кандидати - Соня Янкулова и Георги Чолаков.
 

БГНЕС

БГНЕС