Георги Чолаков
Георги Чолаков / БГНЕС
Избраха Георги Чолаков за председател на ВАС
94583
Избраха Георги Чолаков за председател на ВАС
  • Избраха Георги Чолаков за председател на ВАС
Георги Чолаков бе избран за председател на Върховния административен съд. Това решиха членовете на Висшия съдебен съвет на едно от последните си заседания преди изтичането на мандата им. Чолаков бе избран с 20 гласа при необходими 17.

Двама бяха кандидатите за председател на ВАС. Опонентът на Чолаков за поста -  съдия Соня Янкулова, получи гласовете на общо 5 от членовете на ВСС. Изборът на съвета трябва да бъде потвърден с указ на президента, който има право да му наложи и вето.

Лозан Панов определи гласуването за нов шеф на ВАС като ,,избор на тишината“

След 6 часа представяния и дебати Висшият съдебен съвет избра Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. Чолаков бе сочен за фаворит, след като зад кандидатурата му застана настоящият председател на ВАС Георги Колев, чийто седемгодишен мандат изтича през ноември.

По време на изслушванията и двамата кандидати посочиха като основен проблем пред съда натовареността на съдиите. Янкулова допълни, че трябва да се работи и над постоянното повишаване на квалификацията им, а Чолаков обърна внимание на лошите битови условия, в които работели.

Междувременно председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов определи днешното гласуване като „избор на тишината”, тъй като според него ВСС не провел качествена кампания, с която да представи концепциите на двамата кандидати, а членовете на Съвета мислели повече за края на мандата си.

Новоизбраният председател на ВАС коментира, че изборът е проведен според определени от ВСС правила. "Членовете на ВСС са приели правилата в този им вид. Оттам нататък дали е било "избор на тишината" или не аз не мога да кажа", коментира Чолаков.

Другият кандидат за поста - съдия Соня Янкулова, бе лаконична, като благодари за възможността да участва в процедурата.

Предстои изборът на ВСС да бъде потвърден с указ на президента Румен Радев, който има право да му наложи и вето.
 
Чолаков има над 25 години общ юридически стаж, от които над 10 години като съдия. Постъпва в съдебната система през 1992 г. като стажант-съдия в окръжния съд в Сливен, а от 20 юли 92-ра е съдия в Районен съд - Котел, който оглавява по-късно. В периода 1993 г. - 1995 г. е председател на районния съд Сливен, след което работи като адвокат. От 2007 г. е съдия, а впоследствие става заместник-председател на административния съд в града. След това за три години е нотариус.

От 1 юли 2013 г. е председател на Второ отделение във ВАС.