/ БГНЕС
Президентът Румен Радев участва в кръгла маса заедно с неправителствения сектор тема "Предстоящ избор на главен прокурор - критерии и обществени очаквания".

По време на обсъждането Радев заяви, че новият главен прокурор трябва да има високо обществено доверие

БГНЕС

Кога избират новия главен прокурор?

"Проведох срещи през май с ръководители на органи от системата на съдебната власт и министъра на правосъдието. Всички тези срещи бяха ясен сигнал за голямата значимост на това предстоящо събитие и необходимостта то да стои във фокуса на общественото внимание“, заяви държавният глава и посочи, че функциите на главния прокурор са важен фактор за ефективна борба с престъпността и корупцията.

Борисов и Радев си разменят реплики по темата за избор на нов главен прокурор

"Далеч съм от мисълта, че прехвърлям своите правомощия с разговорите за избор на нов главен прокурор. "Аз се водя единствено от принципа за разделение на властите, но и не пренебрегвам своето задължение на края на процеса да подпиша указ. За мен най-важното е обществото да има фокус върху тези процеси и да има повишено обществено внимание", каза още президентът.

Той подчерта, че според него при избора на нов главен прокурор много важен е критерият за независимост и воля за налагане на законността.
Агенция Фокус