На въпрос била ли е съгласувана с него фигурата с учебния самолет L-39, Радев отговори: "Не ми задавайте тъпи въпроси"
Огромна загуба за всички нас и за Българските военновъздушни сили. Искам да призова да не се допускат политически спекуланти и самозвани експерти, които никога не са влизали в самолет, да манипулират общественото мнение за катастрофата, да се самовъзбуждат и вживяват в ролята на прокурори и съдии. Редно е да изчакаме заключенията от работата на компетентната комисия и тогава да се спекулира. Това заяви пред журналисти за трагичния инцидент край авиобаза "Граф Игнатиево" президентът Румен Радев.

На въпрос била ли е съгласувана с него фигурата с учебния самолет L-39, която са изпълнили преди да загинат пилотите майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, Радев отговори: Не ми задавайте тъпи въпроси. Има си план – той е на ВВС и на Министерство на отбраната кое как се прави".

Три са версиите за катастрофата с военния самолет край „Граф Игнатиево“

"Много са хипотезите за причините за катастрофата, но това, което се вижда от едно видео, не може в момента да доведе до някакви реални, достоверни заключения. Много фактори трябва да се анализират", допълни президентът.

Той апелира управляващите да вземат адекватни мерки за развитието на Българската армия и ВВС, за да се избегнат такива инциденти.

"Когато Пеевски и Плевнелиев дадат толкова от себе си на България, колкото са дали ген. Петров и ген. Русев, а не за своя бизнес, и когато рискуват живота си толкова за България, колкото те, нека да им искат оставките", подчерта президента.

"Аз призовавам за аварийни мерки за привличане и задържане на хора с качества в армията", каза още Радев.

Той коментира и срещата с Гордана Силяновска в София: "Аз се радвам, че с президента на РСМ проведохме един откровен и конструктивен разговор в приятелска атмосфера, независимо, че срещата имаше напълно неформален характер. Нека да е ясно, че това не беше нито държавно, нито работно посещение", уточни президентът. 

Кабинетът на Силяновска иска обяснение за липсата на македонско знаме на срещата с Радев

"Проблемът на Република Северна Македония не е с България, а да започне преговорната рамка, приета като заключение на Европейския съвет от всички страни членки. Надявам се, че в най-скоро време президентът на РСМ ще направи държавно посещение, което да е с всички официални церемонии по протокол и това ще допринесе и за нашите отношения", каза още Радев.

По думите му важно е какво ще направим оттук нататък да помогнем на РСМ.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня