/ Pixabay
"Ако ние бяхме предлагали българските изтребители МиГ-29, те сега щяха да са в Украйна, заедно със самолетите МиГ-29 на Полша и Словакия". Това заяви президентът Румен Радев в кулоарите на парламента на въпрос относно появилата се информация в медиите, че България е изразила готовност да дари изтребители на Украйна. 

"Не само, че не ги предлагаме, но нашите летци продължават и да летят, и да дежурят на своите МиГ-29, и правим всичко възможно те да бъдат ремонтирани", добави държавният глава.

CNN: България е изразила готовност да дари изтребители на Украйна според документи, за които се твърди, че са на Пентагона

От Министерството на отбраната заявиха преди дни, че не са провеждали разговори за безвъзмездно предоставяне на български изтребители МиГ-29 на Украйна

Словакия и Полша започнаха да доставят съветски изтребители МиГ-29 на Киев съответно в края на март и началото на април.

От Министерството на отбраната също отрекоха информацията България да е предлагала изтребители на Украйна.

По-рано днес CNN съобщи, че един от документите, за които се твърди, че са на Пентагона, изтекли в социалните мрежи, разкрива какво САЩ смятат за намерението на някои европейски държави да дарят на Украйна изтребителите, за които тя моли от повече от година. Според документ "България на 23 февруари е изразила готовност да дари своя флот от изтребители МиГ-29 на Украйна". "Tова действие на страната ни е оценено като "предизвикателство", тъй като би оставило България без изтребители, с които да изпълнява мисиите си по Air Policing, докато не бъдат произведени в САЩ чаканите у нас F-16", се казва в документа, а това може да се случи "най-малко след година". 
Николай Трифонов/БТА