Работодатели искат чужденци за работници с невярна информация
Работодатели искат чужденци за работници с невярна информация / netinfo

Работодатели предоставят документи с некоректна информация в исканията си до социалното министерство за разрешения за назначаване на чужденци. Това каза министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова в началото на срещата между министри и депутати от БСП с представители на националните работодателски организации. Масларова допълни, че от началото на тази година до 8 май са подадени 895 искания за назначаване на чужденци, но поради споменатите вече причина е направен отказ в 149 от случаите.

За миналата година подадените такива искания са 1294 и са били отказани 47, което означава ръст в отказите заради невярната информация, подчерта министърът.

В строителството, туризма и сферата на услугите поисканите работни места за чужденци надхвърлят прага от 10% от щатния състав, като има дори случаи на 200 до 300 процента в повече, особено когато става дума за строителство на магистрали.

В срещата участват още икономическият и финансов министри Петър Димитров и Пламен Орешарски и депутатите Румен Петков, Мая Манолова, Ангел Найденов.

Целта на срещата е работодателските организации да бъдат запознати с актуализираната програма на правителството за управление до края на мандата, приета на срещата в Катарино.

За общи действия и задълбочаване на усилията за осветляване на българския бизнес се договориха депутати и министри от БСП с работодателски организации, стана ясно след срещата, продължила повече от два часа.

Председателят на Българската стопанската камара Божидар Данев каза след срещата, че икономиката на страната ще е в рискови условия тази и следващата година и първата индикация за това било покачването на лихвените проценти.

Какво казаха Божидар Данев и Румен Петков за резултатите от срещата чуйте в звуковия файл