Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
По повод прогнозите за опасно горещо време Инспекцията по труда отново напомня на работодателите, че законът им вменява задължението да въведат мерки за минимизиране на риска при работа в прегряващ микроклимат.

Работата при високи температури, освен че намалява работоспособността и създава риск за инфаркти и инсулти, е предпоставка и за тежки трудови инциденти най-вече заради забавените рефлекси на работещите, предупреждават от пресцентъра на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

Опасни горещини: Жълти кодове в почти цялата страна (ВИДЕО)

Поради тази причина Инспекцията по труда съветва дори при работа на открито такива мерки да бъдат въведени, макар че работодателите все още не са задължени, тъй като подаденият код за опасни климатични явления е жълт.

Подробно задълженията на работодателите, както и предложения за мерки, които могат да предприемат, са разписани в Наредба номер РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места.

Глобалното затопляне е свързано с над една трета от смъртните случаи, причинени от горещини

Съгласно нея, независимо от кодовете за опасни климатични явления, при работа на закрито са регламентирани оптимални температури в работните помещения, които могат да бъдат между 18 и 25 градуса според типа работа. При определени условия са определени и допустими температури, които могат да достигнат и до 33 градуса.

При работа на открито мерките са задължителни при подадени оранжеви и червени кодове.

Още информация за безопасността при работа в прегряващ микроклимат е публикувана на сайта на Инспекцията по труда.