Христо Терзийски
Христо Терзийски
Проходът „Петрохан“ остава затворен
Пожарна, горски служители, пътна и охранителна полиция ще бъдат на крак заради застудяването в страната. Към момента само проходът "Петрохан" остава затворен. Това стана ясно на съвместен брифинг на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски и шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Георги Терзийски.

"Очакваме рязко застудяване на времето. Ще има валежите от дъжд и сняг, така че ситуацията ще стане тежка по пътищата", заяви министър Терзийски. 

"Служителите на МВР работят превантивно, така че да нямаме затворени участъци. Освен прохода „Петрохан“ нямаме затворени проходи от републиканската мрежа. Машините са на терен, има и допълнително машини при усложняване на ситуацията", увери шефът на АПИ.

Най-рисковите райони са: планинските райони, Рила, Родопите и Стара планина.

Пожарната ще се включи са отстраняване на паднали дървета, горски служители също ще помагат на служителите на АПИ. Всички, които имат отношение към пътната безопасност, са на линия, увери министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. „Очакваме снеговалежи в Североизточна България, където има много снегонавявания по традиция. Затова нека всеки да пътува само тогава, когато наистина е необходимо“, апелира още ресорният министър.

Там, където има рискови участъци, ще има полицейски патрули с включени светлини.

"Като статистика наблюдаваме катастрофи да са на нивата от 2020 г. по това време на годината. Моето мнение е, че шофьорите стават по-дисциплинирани и се вслушват в съветите и напътствията от ръководните органи", посочи министър Терзийски.