Първите думи на Румен Радев официално като президент
92171
Първите думи на Румен Радев официално като президент
Акценти от речта на Румен Радев пред НС
  • Първите думи на Румен Радев официално като президент
  • Акценти от речта на Румен Радев пред НС

След като новоизбраният президент на България Румен Радев положи клетва пред Народното събрание, последва и първите му реч пред Народното събрание.

"Благодаря за доверието да бъде президент на държава с 13-вековна история", започна Радев и допълни, че държавност се гради с натрупване и затова благодари за направеното от неговите предшественици - Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев.

"Мнозина днес казват, че времената са трудни, но животът изглежда подреден само в застиналите страници на историята, политиката се случва винаги в сегашно време", отбеляза Радев.

Първата реч на Румен Радев пред Народното събрание (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Румен Радев положи клетва като президент на България

"Всяко поколение има своето изпитание, преходът се оказа нашият жребий, той донесе обществени промени, нова Конституция, икономическите реформи доведоха до превръщането на плановата икономика в пазарна, България постигна важни стратегически цели - членството в ЕС и НАТО, отбеляза Радев и допълни:

"Членството в ЕС и НАТО е стратегически избор, който не трябва да бъде поставян под въпрос".

Цели за външната политика

Той подчерта, че ефективното членство предполага ясно осъзнаване и последователно отстояване на националния интерес в двете семейства.

Българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното, да бъде отворена към света и да печели приятели и партньори, а не врагове, заяви Радев."Убеден съм, че обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена, противното е непростима загуба на историческо време", каза още той.

Държавният глава подчерта, че предстоящото председателство на ЕС е предизвикателство, но и голяма възможност, изискваща отговорност и обединени усилия на всички нива.

Той не подмина и проблема с мигрантската криза. Тя, по думите му, изисква общи обединени действия, необходима е решителност. Затова, категоричен е Радев, трябват мерки за укрепване на границата и ограничаване на броя на нелегалните мигранти. Трябва и преосмисляне на дъблинското споразумение.

Очевидна е кризата между, от една страна ЕС и НАТО, и Русия - от друга, посочи още държавният глава. Но, убеден е той, засилването на конфронтацията не е начин за решаването й.

В този контекст президентът трябва да способства за решаване на кризата с механизмите на Съюза, които съществуват, посочи Румен Радев. Според него новата политическа ситуация в света дава възможност за решаване на проблема с диалога.

Първата реч на Румен Радев пред Народното събрание (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Кой е Румен Радев?

Общество, което загърбва солидарността, се обрича на духовен фалит, каза още новоизбраният президент.

Социалният елемент, икономиката, бизнесът и бъдещето на младите хора

"Бедността на хиляди българи е упрек към всички нас, от нея избуява и престъпността", заяви Радев и попита пазарна ли е българската икономика към днешна дата. Според него механизмите за защита на конкуренцията работят зле, потребителската защита не е достатъчна.

"Българската икономика изглежда устойчива, данъците са ниски, растежът е налице, но и тук погледът на обикновения гражданин вижда друго - десетки българи са на гурбет, за да изхранват семействата си, в много села се завърна вересията, корупцията възпира чуждите инвеститори", заяви Радев.

Според него българите заслужават достойно заплащане. Преходът е тежко изпитание за българите, но не бива да изоставяме немощните и най-бедните. Нерешените проблеми на прехода прераснаха в опустошителна демографска криза, заяви Радев.

Според него е важно да се създадат условия, при които младите да остават в България, да раждат децата си тук. Ще работя с всички сили сънародниците ни зад граница да усещат подкрепата на държавата, каза той.

"Като президент нямам амбицията да превишавам своите конституционно правомощия, но няма да допусна да се орязват", отбеляза той и допълни: "Ще стимулирам обществени дебати по важни теми, ще следя институциите да работят за дългосрочните интереси на страната. Ще бъда президент на всички българи, независимо от партийна принадлежност".

Съдебна реформа

По думите му съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание и да постигне ясни цели - бързо, справедливо и независимо правосъдие и предупреди: "Съдебната реформа не трябва да се възприема като панацея".

"Обществените очаквания са фокусирани в съдебната система, която е призвана да бъде стожер на справедливостта. Погледът на европейските партньори и този на българските граждани виждат едно и също - правосъдието е бавно, общественият авторитет на съдебната власт е нисък, шири се усещане за безнаказаност. Реформата на Изборния кодекс трябва да е такава, че да не се създадат повече проблеми, да се повиши индивидуалната отговорност на народните представители пред гражданите", посочи Радев.

Според него парите за партиите следва да се намалят чувствително, но със съзнанието, че те ще станат още по-зависими от външни фактори.

От прекалена употреба думите се обезценяват, моето кредо е малко думи, но резултатни действия. Това каза новоизбраният президент Румен Радев в първото си обръщение пред Народното събрание след като положи клетва.

Той посочи, че проблемите се решават с конкретни мерки. По думите на Радев бизнесът с миналото е част от безпътицата.

Първата реч на Румен Радев пред Народното събрание (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Българската армия

"Като върховен главнокомандващ ще работя за изграждане на въоръжени сили, способни не само да участват достойно в колективната отбрана на НАТО, но и да гарантират суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната", заяви още Румен Радев.

Той отбеляза, че след дълго протакане, най-сетне можем да се похвалим с приети инвестиционни проекти и гарантирано финансиране за превъоръжаването на част от Българската армия.

"Ще следя отблизо действията на отговорните институции, защото в този сложен процес и от избора на новото въоръжение ще зависят за десетилетия напред отбранителните ни способности", каза новоизбраният президент.

Той декларира още, че ще работи за подобряване на социалния статус на военнослужещите и преустановяване на придобиващия опасни размери отлив от военната професия.

"Да си българин не е участ, да си българин е чест. С вицепрезидента Илияна Йотова ще вложим всичките си сили, за да оправдаем доверието", подчерта Радев.