Росен Плевнелиев: Служих на истината, посочвах проблемите, имах позиция
Росен Плевнелиев: Служих на истината, посочвах проблемите, имах позиция / БГНЕС, архив

България трябва да продължи да работи за единение, а не разделение в Европейския съюз, да отстоява своето семейство и неговите ценности, а не да го отслабва. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в последното си обръщение към нацията по повод края на мандата му, което беше излъчено тази вечер по БНТ.

Държавният глава заяви, че ще продължава да работи за силна България в силен Европейски съюз.

Плевнелиев: В политиката не е важно как влизаш, а как излизаш

Като изтъкна визията си за историческата трансформация на България и Балканите от периферия и поле на интереси на Великите сили към интегрална част от Обединена Европа, Росен Плевнелиев посочи, че си е давал сметка, че винаги, когато сме били част от чужди империи или в техните сфери на влияния, сме били бедни и потиснати. "Искам България да е господар на собствената си съдба, а не да бъде върната във времето на Берлинския конгрес, когато Великите сили си играеха със съдбата на държавите в периферията", каза президентът.

По думите му сблъсъкът в Европа днес е ценностен. Плевнелиев отново изрази подкрепа за върховенството на закона и посочи, че се е противопоставял на тези, които вярват във върховенството на силата и геополитиката. "Действах решително, за да запазим Европейския съюз - този уникален съюз за мир, свобода и просперитет", каза Плевнелиев и допълни, че не си е мълчал, не се е крил зад удобна фразеология, зад тясно националния интерес и зад търсенето на странни баланси. "Избрах и отстоявах европейския път, защото вярвам в европейския път на България, защото това е пътят, зададен от Апостола на свободата "да бъдем равни с другите европейски народи", каза държавният глава.

В обръщението си Росен Плевнелиев оцени мандата си като безспорно много труден, но достоен и успешен и посочи, че е бил президент в трудни години, във време на извънредна нестабилност, на голямо напрежение във вътрешнополитически план и рекорден брой кризи в региона, Европа и света. Той припомни, че по време на мандата му страната е преминала успешно през три извънредни политически и парламентарни кризи, две вълни от граждански протести и две служебни правителства.

Плевнелиев: Един безспорно много труден, но успешен мандат приключи

Росен Плевнелиев отбеляза, че от решаващо значение е била принципната позиция, сътрудничеството с политическите партии, но и с гражданското общество, за да се успокои нацията и да се гарантира успешен преход към нов парламент и правителство. "Застанах зад гражданите, отидох при протестиращите, организирах граждански дебати, отворих президентската институция за всички", отбеляза Плевнелиев. Той каза още, че е горд, че е първият български президент, инициирал референдум и в чийто мандат са се провели три демократични допитвания.

Президентът Плевнелиев заяви, че въпреки бурите е държал здраво посоката на демократичното и европейско развитие на страната. "България беше остров на стабилност и незаобиколим фактор в региона, добър приятел за всички в региона, доверен партньор в ЕС, силен член на НАТО", изтъкна той.

Плевнелиев каза, че е бил президент, но и кризисен мениджър и е успял да преведе България през трудностите по достоен и успешен начин. В условия на тежка криза на доверието в институциите и политиците, е запазил президентската институция като гарант за приемственост, надпартиен и национално отговорен подход.

Росен Плевнелиев изтъкна, че е действал като убеден европеец, бил е най-активният досега български президент на международната сцена, водил е икономическа дипломация в действие. Той посочи въвеждането на иновациите, дуалното образование и дългосрочното планиране в държавата, създаването на първата в България и на Балканите иновационна екосистема, реализираните модернизационни проекти в страната, задаването на свързаността като национален и регионален приоритет.

Румен Радев положи клетва като президент на България (ВИДЕО/СНИМКИ)

Плевнелиев отбеляза още, че е бил патрон на три индустрии - информационни и комуникационни технологии, аутсорсинг и автомобилостроене, които създадоха над 90 000 нови работни места в рамките на мандата му.

"Сменихме изцяло енергийните приоритети на България - от "Голям шлем" с три руски проекта към енергийна ефективност, диверсификация и либерализация за всички българи", каза Плевнелиев. "Със служебното правителство на Марин Райков въведохме правила и прозрачност в управлението на държавните пари", каза още президентът. Той припомни, че не просто е критикувал, а е снел публично доверието си от правителството на Орешарски и мандатоносителя, както и е отказал да присъства на клетвата на конституционен съдия със съмнения за липса на интегритет и морал.

Държавният глава посочи още приетия по време на мандата му пакет от устройствени закони за службите, както и че не е назначил нито един посланик и служебен министър агент на Държавна сигурност; бил е патрон и инициатор на мероприятия за честната и обективна оценка на комунизма; досиетата на Държавна сигурност бяха поставени в архива. "Вярвам, че с тези свои действия обединявах, а не разделях обществото", каза Плевнелиев.

Петият демократично избран президент поема кормилото на "Дондуков"2

По думите му истината може само да ни обедини, а манипулираната истина разделя. "Ненаучените уроци от историята хвърлят сянка върху бъдещето ни. Истината е здравата основа, на която да стъпим - истината за комунизма, за олигархията, за корупцията, за справедливостта в държавата", каза още президентът и допълни, че е служил на истината, посочвал е проблемите, имал е позиция и е действал и това обединява, а не разделя.

"За мен бе чест да служа на народа си. Да живее България!", завърши обръщението си президентът Росен Плевнелиев.