20-годишният Красимир Тодоров от Провадия
20-годишният Красимир Тодоров от Провадия / БГНЕС
Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд двама за грабеж, придружен с убийството на 13-годишната Александра от Провадия. Oбвинителният акт е срещу 20-годишния Красимир Тодоров от Провадия и 19-годишната му приятелка Ивалена Маринова. Младият мъж ще отговаря пред съда и за изнасилване на лице, ненавършило 14-годишна възраст, информират от прокуратурата.

13-годишната Александра от Провадия изчезна от дома си в Провадия на 22 март 2016 г. Издирването на момичето продължи 21 дни – до 12 април, когато двама полицейски служители откриха мъртвото й тяло в изоставената сграда на бившия ресторант „Ловен дом“ в Провадия, покрито със стари дрехи и изтърбушена седалка. При извършения оглед е установено, че липсват златните накити на Александра – обици, синджир, пръстен и гривна, които тя носела постоянно.

Подсъдимата Ивалена Маринова
Подсъдимата Ивалена Маринова БГНЕС

Само ден по-късно – на 13 април 2016 г., при претърсване на дома, който обитавали подсъдимите Красимир и Ивалена, била намерена разписка от заложна къща във Варна, където двамата продали пръстена на Александра ден след грабежа, придружен с убийството. Така  случаят с мистериозното изчезване на 13-годишното момиче бил разкрит и като извършители на престъплението били обвинени Красимир и Ивалена.

Обвиненият за убийството на Александра твърди, че я оставил жива

Жертвата и двамата подсъдими живеели в постройки в общ двор в Провадия. Красимир и Ивалена често гостували в дома на Александра. Родителите на момичето работели в Германия и стандартът на семейството му будел завист у подсъдимите. Александра носела винаги златни накити – обици с тегло 5 г,  пръстен със сини и бели камъчета с тегло 4,4 г, 4 г гривна, и синджир от 4,25 г. Двамата решили да я ограбят, след това да я удушат. Престъпният им план, в който водеща била Ивалена, включвал продажба на златните накити на Александра веднага след убийството й в заложни къщи във Варна.

На 22 март 2016 г., възползвайки се от отсъствието на бабата на Александра, която я държала строго и не й позволявала да излиза сама, Красимир предложил да пушат марихуана. Извел я от дома й и я прилъгал да влязат в изоставения „Ловен дом“, за да не бъдат видени. Там Красимир изнасилил момичето. Дошла и Ивалена. С пуловер, преметнат през врата на 13-годишното момиче, Ивалена започнала да я души, а Красимир свалил златните накити на жертвата и започнал да я души с ръце, като я стискал за гърлото. После двамата придърпали мъртвото тяло на Александра в най-тъмната част на помещението на изоставената сграда. Ивалена обула бельото и долницата на трупа. Пуловерът, с който 13-годишната Александра била удушена, оставили на врата й.

Веднага след това, за да се сдобият с пари, продали обиците на мъртвото момиче. Наели свой познат да ги откара до Варна и започнали да предлагат златните накити на заложни къщи. В една от тях при продажбата поискали лична карта и Ивалена дала своята.

Оглед на мястото, където бе намерено тялото на момичето
Оглед на мястото, където бе намерено тялото на момичето БГНЕС

Престъплението се доказва чрез открити следи на местопроизшествието, ДНК-експертиза на намерен клетъчен материал в открит презерватив, техническата и лицевоидентификационна експертиза на видеозаписи от заложните къщи, където двамата продали ограбените накити на Александра.

Обвинена за убийство на тийнейджърка поиска да излезе от килията, която дели с Анита Мейзер (СНИМКИ)

По време на съдебното следствие ще бъдат разпитани 24 свидетели и 13 вещи лица. Двамата подсъдими са с постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Предстои делото срещу Красимир и Ивалена да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

Ако бъдат признати за виновни за извършения грабеж, придружен с убийството, те могат да получат наказания от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Съдът може да постанови и конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния. Изнасилването, извършено от Красимир  на непълнолетното момиче, се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години.