Пуснаха под домашен арест ексбанкера, обвинен за пране на поне 1 млн. долара
Пуснаха под домашен арест ексбанкера, обвинен за пране на поне 1 млн. долара / DarikNews.bg, Пловдив

Пловдивският апелативен съд пусна под домашен арест ексбанкера Красимир Калинкин, обвинен в пране на минимум 1 млн. долара. Мотивите на председателя на съдебния състав Васил Гатов за решението бяха, че няма реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление.

Магистратите взеха под внимание и влошеното здравословно състояние на Калинкин, който е с над 75% инвалидност. Днес той обжалваше наложената му от Окръжния съд мярка „задържане под стража“.

Прокуратурата повдигна обвинение за пране на над 1 млн. долара

53-годишният Красимир Калинкин е привлечен като обвиняем за превеждане извън границата на страната на парични суми, посредством използването на документи с невярно съдържание. По досъдебното производство е установено, че преводите са извършени в периода от март 2015 до януари 2016 г., като общата сума възлиза на близо 1 млн. долара. Парите били насочвани към Китай, Холандия, САЩ и Малта.

Днес защитата на обвиняемия поиска промяната на наложената мярка „задържане под стража“ с по-лека такава. Адвокат Васил Василев посочи, че здравословното състояние на Красимир Калинкин е влошено много от престоя му в ареста и представи две медицински епикризи за заболяванията на обвиняемия - диабет и исхемична болест на сърцето.

Арестуваха бившия директор на ДСК Пловдив и сина му за пране на 1 млн. долара

Преди това представителят на държавното обвинение прокурор Росен Димов заяви, че ако обвиняемият бъде пуснат с по-лека мярка, има опасност той да повлияе на свидетели по делото, което може да попречи на разследването. Той посочи още, че престъпната схема действа още от 2011 г., като в момента на Митница Варна текат проверки, свързани със случая.

След като изслушаха и двете страни, магистратите от Апелативния съд взеха решение да уважат исканията на защитата. До приключване на разследването Красимир Калинкин няма право да напуска дома си в град Куклен.