Провал на срещата на лидерите на парламентарно представените партии, която трябваше да се състои в една от залите в Народното събрание, за да се търси решение на безпрецедентната криза, създадена заради невъзможността да се избере председател на институцията.

„Продължаваме Промяната” предложи лидерска среща, ГЕРБ отказа

Срещата бе инициирана по-рано днес от "Продължаваме промяната". Даниел Митов и Румен Христов от ГЕРБ-СДС се качиха в зала "Запад", за да проверят какво става със срещата, но когато дойдоха, там бяха единствено медиите. Тогава Даниел Митов посочи, че след като никой от поканените не е дошъл за тази среща, явно "Продължаваме Промяната" са в изолация, предаде БТА.

Петков и Василев
БТА

"Българското общество ясно вижда, че или трябва да седнем тук да градим консенсус, или иначе няма да се случи нищо. Задкулисните договорки са толкова токсични, че ние не можем да си позволим те повече да се случват", обяви бившият премиер Кирил Петков.

От ПП излязоха и с ново предложение - всяка отделна партия да номинира по двама политици от други политически партии за председател на Народното събрание.


 

Ден втори: Депутатите отново не успяха да изберат председател на парламента

От думите на двамата съпредседатели на ПП стана ясно, че Председателският съвет отново не е успял да вземе решение на проблема. Според тях това е знак, че парламентарните групи си нямат доверие.

„Не може да правим едно и също нещо и да очакваме различен резултат“, категоричен бе Кирил Петков.
 

Петков и Василев
БТА


Асен Василев от своя страна заяви, че е очевидно, че парламентът е в много дълбока криза и че задкулисните договорки не могат да бъдат решение за излизането от нея. „В момента да продължим да търсим решение при затворени врати според мен, много ясно се очерта и в зала вчера, е, че едва ли ще доведе до нещо разумно“, изтъкна Василев.