/ БГНЕС
Двойно повече са българите, настроени песимистично за развитието на страната след третия месец от мандата на правителството, в сравнение с оптимистите за бъдещето на България, показва изследване на агенция "Медиана", проведено в средата на месеца сред 1000 пълнолетни лица.
 
Освен големия брой песимисти, данните показват, че близо 40% от хората живеят с усещане за влошаване на жизнения си стандарт, а едва 18 на сто отчитат подобряване на благосъстоянието на своето семейство.

Какви са рейтингите на партийните лидери?

Доминиращ песимизъм и разпространено усещане за обедняване са сред основните изводи в изследването на Медиана, което проследява нагласите на българите три месеца след встъпването на длъжност на кабинета Борисов 3.
 
Това дава отражение върху отношението към правителството - 54% от анкетираните лица са разочаровани от новата власт, а едва 26% споделят, че управляващите им вдъхват надежда. Оценката, която поставят хората на правителството, е среден 3,39, а по отношение на вярата, че нещата се променят към по-добро или по-лошо, най-голям е дялът на лицата, според които нищо няма да се промени.

Парадоксално: Одобрението за парламента най-високо, когато... отсъства

Партийните предпочитания на избирателите не се променят съществено спрямо тези отпреди половин година - партиите, присъстващи в Народното събрание, биха събрали почти същите проценти, с изключение на Воля, която е на границата за влизане в парламента, вероятно заради повдигнатите обвинения към лидера й и други нейни представители. Около една трета от анкетираните споделят, че не биха гласували на парламентарни избори.