/ ДПС
"Заради липса на данни за извършено престъпление специализираната прокуратурата е прекратила проверките срещу две от лицата в списъка "Магнитски" - депутата от ДПС Делян Пеевски и бившия заместник -председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков". Това каза пред БНР Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура.

"Това е направено, тъй като включително и проверяващият орган в лицето на Националната агенция за приходите (НАП), не констатира неправомерна дейност. В този случай прокурорът е в обвързана компетентност, не разполага с тези специални знания, и в крайна сметка наблюдаващият прокурор се произнася по фактите и обстоятелствата такива каквито са по извършената проверка."

"По отношение на третото лице в списъка "Магнитски" - намиращият се в Дубай Васил Божков, разследванията продължават", добави Маджарова. Тя уточни, че след преустановяване на дейността на спецструктурите от утре, по делата ще работи Софийската градска прокуратура.
БНР, БГНЕС