/ Правителствена информационна служба
Има работна група, която включва представители на правосъдното министерство, министерство на финансите, МВнР, ДАНС и редица институции. Когато излезе първият списък "Магнитски" имахме дупка в законодателството и нямаше как да защитим адекватно държавните фирми и институции. Поехме ангажимент тази празнота да бъде запълнена.

Това коментира след заседанието на МС вицепремиерът Асен Василев по повод тиражираният в публичното пространство законопроект, станал известен като българския вариант на закона "Магнитски". Финансовият министър обаче бе категоричен, че не е запознат точно с този вариант, въпреки, че именно на него се приписват авторството му.

Правосъдното министерство не подкрепя българския „Магнитски“ на Асен Василев

"Когато някой е санкциониран и това поставя проблем пред финансовата система и икономиката от зараза от допълнителните санкции, този проблем трябва да бъде овладян", категоричен беше Василев. По думите му правосъдното министерство е предоставило два или три работни варианта за законопроекта, а той е дал "технически бележки как да се случва процесът". "Как ще бъде облечено законодателно това, което ние сме подали, естествено е работа на правосъдното министерство", уточни финансист номер 1.

Тепърва предстои обществено обсъждане на окончателният законопроект, след което той ще мине през МС и едва тогава ще влезе в парламента, припомни Василев процедурата. И беше категоричен, че всички решения ще подлежат на обжалване и съдебен контрол.

Иванов за български вариант на закона „Магнитски“: Такъв законопроект няма и няма и да има

"Магнитски не е единствения санкционен списък.  Има такива списъци на ЕС, има и на Великобритания. Когато има опасност за нашата система и санкциите се налагат по системата SWIFT, тогава примерно банкови и държавни институции не могат да оперират на световните пазари. Това са изключително тежки последствия. В такива случаи ще се задейства законът, не по еднолична преценка на някой. Това ще става по решение на групата, в която влизат МФ, ДАНС, правосъдното министерство и др. институции. Те ще преценяват до колко лицето представлява опасност за българската икономическа система", обясни вицепремиерът.