Пикът на грипа у нас ще е в средата на февруари. Прогнозата направи пред NOVA епидемиологът и съветник по здравните въпроси в Столичната община проф. Тодор Кантарджиев.

„Грип има всяка година. И, да, ще обхване цялата страна. Само че ще е малко по-бавно от това, което мислят колегите. Ще има плавно покачване на случаите”, коментира Кантарджиев.

Грипът чука на вратата: Каква е противоепидемичната обстановка по области

Той обясни, че в момента най-много болни процентно има в Габрово, след това са Шумен, Пазарджик и Ямбол. В Бургас са по-малко, но при обявяването на грипна епидемия в дадена област се взимат предвид, не само броят на заболелите, а и други фактори, като гъстотата на населението, колко болници има и т.н. Проф. Кантарджиев увери, че се следи внимателно и обстановката в София. По думите му засега няма нужда от грипна ваканция.

"Когато за най-кратко време има най-много заболели, тогава трябва да се направят такива мерки, като вакцията в училищата", посочи той. 

Кантарджиев отново препоръча на хората да носят маски на обществени места, на които се струпват много хора.

"Нека хората носят маски, забравихме ги, в градския транспорт и там, където се струпват много хора, а задължително и в болници, аптеки, където има най-голяма вероятност да се заразиш", препоръча експертът. 

След коронавируса оказва се, че хората по-тежко карат и грипа. „Кашлицата, която преди коронавируса минаваше само за 1 седмица, сега е по 3 седмици. Особено при по-възрастните”, каза проф. Кантарджиев.

Що се отнася до информациите за заболели в Китай, той обясни, че единствената опасност оттам е да не се селектира някаква нова неприятна мутация.

По думите му нещото, за което има смисъл да се ваксинира човек, е за грип. Също така тези, които искат бустерна ваксинация срещу коронавирус, ще им се увеличи защитата с 20-30 процента.

„Алкохолът в малка доза помага, но трябва да дефинираме малката доза. Това е 20 милилитра”, посочи още той.
nova.bg