Далече сме от грипна епидемия, но има покачване на стойностите. Това заяви на брифинг в Министерството на здравеопазването главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев: До две седмици ще има грипна епидемия и в другите региони на страната

Подобно на САЩ и Канада, и у нас грипната вълна е започнала със седмица по-рано и се характеризира с паралелната циркулация на двата основни грипни щама "Виктория" и "Дарвин", допълни той.

На този фон в Бургас бе обявена грипна епидемия, която влиза в сила от 12 януари.

В същото време у нас бе регистриран и първи случай на грип тип В.

По думите на доц. Кунчев до две седмици ще има грипна епидемия и в другите региони на страната.

Регистрираха първи случай на грип тип В у нас

СОФИЯ

На този етап няма основание да се налага грипна ваканция в столицата. Към момента не са наложени мерки във връзка с епидемичната обстановка във връзка със завишената заболеваемост от грип и COVID-19, съобщиха от РЗИ – София, цитирани от "Фокус".

В последните няколко седмици заболеваемостта е идентична и показателите не са достатъчни за въвеждане на ограничителни мерки, казаха още от РЗИ - София.

БУРГАС

Днес обявиха грипна епидемия в Бургас. Считано от 12 януари учениците минават в онлайн форма на обучение и няма да ходят на училище, съобщи областният управител Мария Нейкова.

За времето от 3 до 9 януари случаите на остри респираторни заболявания са 426 на 10 хиляди, заболеваемостта е 215.90 промила, заяви д-р Марияна Киселкова от Регионалната здравна инспекция в Бургас. Установени са и 4 положителни проби на тип А в региона, потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести. Област Бургас все още се намира в предепидемичен период.

По-рано през деня кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че детските градини на територията на община Бургас ще работят в режим на "засилен филтър“. Той съобщи, че в четвъртък отсъстващите от детските градини в Бургас са били 17%, в петък – 20%, в понеделник – 25%, а днес – вече 35%. Кметът е обезпокоен от факта, че вече почти няма свободни легла в детските отделения в града. "Трябва да вземем мерки, не можем да стоим безучастни", добави той.

Обявиха грипна епидемия в Бургаско (ВИДЕО)

РУСЕ

През първата седмица на 2023 година епидемичният процес е в подем на територията на града. Броят на наблюдаваните лица за грип и ОРЗ е 10% от населението на областния град, като лицата са разпределени в 5 възрастови групи.

"Към момента все още не са достигнати епидемичните стойности, които за Русе са около 240 на 10 000", допълниха от РЗИ – Русе.

ВРАЦА

Очакват се резултатите от лабораторния анализ за наличието на грипен щам в област Враца. Пробите са изпратени в Националния център по заразни и паразитни заболявания, но засега все още няма доказан случай на грип, каза директорът на РЗИ-Враца д-р Орлин Димитров. Той потвърди, че броят на болните от остри респираторни заболявания във Враца рязко се е повишил през последната седмица, а детското отделение на врачанската МБАЛ "Христо Ботев“ е със запълнен капацитет и се предвижда да бъдат разкрити допълнителни легла за лечение на болните деца.

По не официални данни обаче много от класовете в училищата във Враца и областта вече са наполовина заради отсъстващи поради болест ученици, а в яслите и детските градини масово има и случаи на варицела.

ПЛОВДИВ

В Пловдив грипна ваканция не се налага, съобщи д-р Милена Панайотова от РЗИ, цитирана от "Фокус".

"Ние си направихме труда да прозвъним учебните заведения. Няма нито едно училище на територията на цялата област, където да има отсъстващи ученици над 30 %. Най-големият процент е в Перущица и той е 23 %. В Пловдив град няма и 10 % отсъстващи", добави д-р Милена Панайотова.

До момента, от два месеца насам, в Пловдив има само един серологично доказан случай на грип, посочи специалистът.

БЛАГОЕВГРАД

Има грип, но Благоевградска област е далеч от грипна епидемия. Болните към момента са 160 на 10 хиляди, а епидемия се обявява при 396 на 10 хиляди болни, казаха от РЗИ-Благоевград.

Засега обстановката не налага въвеждането на грипни ваканции или други мерки, поясниха още от РЗИ.

ПАЗАРДЖИК

В МБАЛ-Пазарджик спряха приема на деца заради липса на свободни легла. Това налага малките пациенти със симптоми да бъдат връщани.

"При капацитет от 22 легла имаме настанени 32 деца. Обикновено приемаме деца с дихателна недостатъчност и деца до 1 година, тъй като те са по-рискови. Децата в по-леко състояние се насочват към други здравни заведения, тъй като няма къде да ги настаним", заяви началникът на Първо детско отделение в МБАЛ- Пазарджик д-р Елена Василева, предаде NOVA.

По думите ѝ на ден се изписват по пет малки пациенти, а се приемат по 7-8 деца.

В усложнената грипна обстановка има и много болен персонал, посочи и шефът на здравното заведение доктор Красимир Темнилов.

СМОЛЯН

Увеличава се заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в област Смолян през последната седмица. Това сочи справка на сайта на Регионалната здравна инспекция – Смолян. За дните от 2 до 8 януари заболеваемостта е 122,28 на 10 000 души, докато през предходната седмица тя е била 30,57.

Директорът на МБАЛ "Д-р Братан Шукеров“ – Смолян, д-р Марин Даракчиев каза, че въпреки завишения брой на заболелите от грип и остри респираторни заболявания, няма сериозно увеличение на хоспитализираните пациенти в отделенията на лечебното заведение.

РЗИ с важна информация за грипната обстановка в Пловдив

КЮСТЕНДИЛ

Значително се е повишила заболеваемостта от грип и ОРЗ в Кюстендил. Това сочат данните на Регионалната здравна инспекция в Кюстендил за първата седмица на годината. В края на 2022 година показателите сочат заболеваемост от 23,42 на десет хиляди души, а за периода от 2 до 8 януари 2023 година тя вече достига 114,49 на десет хиляди души.

Общопрактикуващите лекари в града отчитат повече пациенти с респираторни заболявания.

ВАРНА

Сериозен ръст на заболелите от ОРЗ се наблюдава във Варна и региона, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в града. Броят на регистрираните остри респираторни заболявания (ОРЗ) през настоящата седмица са 564 случая на ОРЗ със заболеваемост – 120,35 срещу 200 случая от предходната седмица.

Най- често боледуващи са лицата във възрастова група 5-14 г. – 129, възрастова група 15-29 г. - 128 лица и възрастова група 30-64 г. -155 случая.

Регистрирани са общо 63 усложнения.

СТАРА ЗАГОРА

Увеличава се броят на случаите на вирусни инфекции, грип и COVID-19 в областта. По данните на РЗИ – Стара Загора за седмицата от 2 до 8 януари се отчитат двойно повече болни от остри респираторни заболявания в Старозагорско, като ръстът на случаите на вирусни инфекции, грип и Ковид 19 е доста отчетлив.

Въпреки това от РЗИ – Стара Загора успокояват, че засега заболяемостта е обичайната за сезона и много под стойностите за обявяване на грипна епидемия – 300 болни на 10 хил. души.

СЛИВЕН

Расте броят на болните от  грип и остри респираторни заболявания в областта. Според д-р Даниела Калева, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести“ към РЗИ, нивото на заболелите все още е  е средно и към този момент не може да се говори за епидемични нива.

Най- много са заболелите при децата, но броят на заболелите от грип и ОРЗ не е достатъчен за обявяване на грипна епидемия, а съответно и за ваканция на учениците.

С цел намаляване разпространението на грип и ОРЗ, д-р Даниела Калева препоръчва  ограничаване на социалните контакти и избягване събирането на много хора в затворени пространства; да не се провежда самолечение при симптоми на заболяване – като висока температура, кашлица и други признаци на грип или  COVID-19, а да се потърси  навременна медицинска помощ; да не посещава работното място, детското или учебното заведение, ако има симптоматика.