Кандидат-премиерът проф. Николай Габровски еднолично избирал министри в проектокабинета си. Това е било и първоначалното му условие и този избор не е консултиран с Бойко Борисов. Това разкри кандидат-премиерът, излъчен от ГЕРБ-СДС, професор Николай Габровски в ефира на БНТ.

След приключването на кръга от срещи с парламентарните групи кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател обясни, че неговата задача е била да осъществи гражданска инициатива, показвайки че в обществото има хора, които се интересуват от това, което се случва, и са силно обезпокоени, но все пак са готови да направят крачка за решаването на проблемите.

Карадайъ към Габровски: Виждаме отказ от разговори, камо ли диалог

"Много съм доволен от проведените консултации с "Демократична България", "БСП за България". ДПС и "Български възход". Въпреки всичко хората дойдоха на срещата. Това означава, че има отворена врата за диалог", обясни той.

Габровски изрази надежда, че когато стане ясно кои лица ще участват в бъдещия кабинет и когато се осъзнае, че действа принципът за професионализъм и присъствие на имена, отдалечени от партийното говорене, ще надделее разумът и първият мандат ще се реализира.

БСП категорични: Няма да подкрепят правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС

Въпреки че Габровски изрази становище ще има по-голяма вероятност да се реализира първият мандат отколкото следващите, той не отхвърли възможността да се съгласи да бъде предложен за кандидат-премиер за третия мандат от друга политическа сила, но при условие, че се спазват същите принципи - пълна свобода за избор на екип, отдалечен от партийни централи и партийни оцветки.

 
БНТ