Тази сутрин от авиобаза "Граф Игнатиево" президентът Румен Радев излетя като втори пилот на изтребител F-16 от ВВС на САЩ. В двойната кабина българският държавен глава бе заедно с командира на авиобаза "Авиано" в Италия бригаден генерал Тад Кларк. След като кацнаха успешно Радев удостои с Почетен знак на президента генерал Кларк. Отличието бе за значимия му принос към стратегическото сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ.

"Искам да благодаря на ВВС на САЩ и лично на командира на 31-во изтребително авиокрило генерал Кларк за поканата и възможността да полетя отново на F-16. Спомням си 2007 г. тогава ген. Кларк, тогава капитан, беше част от екипа на Буревестници, които бяха тук. Както виждате - след 17 години ние сме отново заедно, този път в един самолет. А този полет ме връща обратно в 2005 г. - тогава като командир на авиобаза Граф Игнатиево се обърнах към ВВС на САЩ с предложение една ескадрила от Авиано F-16 да бъде в България и да започнат най-сетне реалистични изтребителни учения. И през септември 2005 г. тази ескадрила кацна тук и така започнахме едно изключително ползотворно сътрудничество между ВВС на САЩ и на България", посочи българският президент.

Президентът Румен Радев в полет
БТА

Президентът Румен Радев в полет
БТА

"Още с първите сблъсъци във въздуха в небето над Граф Игнатиево ние осъзнахме, че нашият модел на летателна подготовка е много закостенял. С много часове теория на земята, с много часове във въздуха и с подкрепата на нашите американски колеги ние запомнахме един труден процес на дълбока трансформация на нашите ВВС и усвоихме много възможности, тактики и техники. Нашите летци вече по нищо не отстъпват на своите американските си колеги. Но всяка тактика си има ограничение и това е остаряването на авиационната техника", допълни Радев. 

Държавният глава коментира, че е убеден, че с получаването на F-16 Block 70 ограниченията, свързани с остарялата техника, ще отпаднат. По думите му летците, които са в САЩ, получават само началната подготовка на самолета. За да можем ние да използваме пълните възможности на този прекрасен самолет, ще трябва да продължим да си сътрудничим с летците от авиобазата в Авиано, каза още Радев. 

"Изпълнихме в небето всякакви фигури от висшия пилотаж, беше прекрасно наистина, а авиобазата е в процес на мащабно обновление и това беше необходимо и работите продължават. Аз силно вярвам, че ще бъдат доведени до край, така че ние да можем да посрещнем без никакви проблеми тук новият F-16 и летците, инжинерите и обслужващият състав да бъдат съсредоточени върху пълното усвояване на невероятните възможности на този самолет", заяви още Радев. 

БТА

Президентът Румен Радев в полет
БТА

самолет база
БТА


Президентът удостои с Почетен знак на президента бригаден генерал Тад Кларк, командир на 31-во изтребително авиокрило от Военновъздушните сили на САЩ в авиобазата в Авиано, Италия. Отличието е за значимия му принос към стратегическото сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ.

Утре от 10:00 ч. Румен Радев ще бъде гост на открития летателен ден в „Граф Игнатиево“ по случай 20 години от приемането на България в НАТО и 35 години от приемането на самолета МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили.