Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Президентът Румен Радев отказва да назначи бившия външен министър Даниел Митов за посланик в Румъния. Това разкри в сутрешния блок на БНТ министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Захариева вече е удължила командировката на сегашния посланик на България в Букурещ. Смята, че Радев няма да промени позицията си за Митов.

"Груба грешка от негова страна. Няма държава във света, в която да бъде предложен бивш външен министър да не счита това за чест. Т.е. аз считам , че няма как да направя по-добро предложение за Румъния от министър Митов", каза Захариева. Външният ни министър се възмути, че е станало естествено да не се случват ротациите на дипломати – от юли досега Радев показал, че не желае да одобри Митов.

Даниел Митов е бивш министър на външните работи от втория кабинет на Бойко Борисов. Той получи обвинение от прокуратурата за злоупотреба с доверие за това, че преди 4 години Министерството на външните работи (МВнР) не обявило обществена поръчка, а сключило споразумение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), за да ползва услугите на туроператорската фирма. Впоследствие Митов беше оправдан от съда.