Пет часа блокада на ГКПП
93076
Пет часа блокада на ГКПП
Ситуацията в района на ГКПП Капитан Андреево към 16.00 часа
Патриотични партии отново блокират границата
  • Пет часа блокада на ГКПП
  • Ситуацията в района на ГКПП Капитан Андреево към 16.00 часа
  • Патриотични партии отново блокират границата
Патриотични формации организираха протести и блокада в района на ГКПП "Капитан Андреево", а целта им е да се противопоставят на така наречения изборен туризъм. В 11.00 часа бе блокирано трасето от Турция към България за леки автомобили и автобуси в района на пункта. Блокадата продължи пет часа. Минути преди 16.00 часа полицията се намеси, за да освободи пътя на преминаващите през ГКПП "Капитан Андреево" и преминаването вече се извършва спокойно. Засилено е полицейското присъствие. Протестиращите са организирали палатков лагер в зелените площи край пътя в района на пункта. Обстановката на трите гранични пункта с Турция е спокойна, допълват от МВР.

Блокадата в района на граничния пункт "Капитан Андреево" започна в 11.00 часа, като бе блокиран трафикът на коли и автобуси от Турция към България. На няколко пъти бяха пропускани леки автомобили, автобус с туристи и линейка. Блокадата бе вдигната около 16.00 часа след намесата на полицията. Пътници от блокирани за този период автобуси преминаха пеша границата. Хората бяха изнервени от непланирания дълъг престой. Полицията и жандармерията охраняват протеста и не бяха допуснати сблъсъци, както и какъвто и да било контакт между тези, които влязоха пеша в страната, и протестиращите.

Блокада имаше и на 21 март

В капана на блокадата за известно време останаха около 20 души, предимно възрастни хора, които първи опитаха да преминат пеш през пункта. Опитът им да влязат в страната обаче предизвика напрежение. За щастие, сблъсъците останаха само словесни. Хората разказаха, че са пътували с автобус от Измир за Момчилград. Повечето пътуват за Кърджали, Момчилград и Джебел. В словесни сблъсъци влязоха те с мъжете от блокадата, като казваха, че са българи, обичат България, имат домове у нас и често се връщат. Една от жените от автобуса поиска протестиращите да се легитимират, каза им, че нарушават законите в страната, и им заяви, че идва, за да гласува. Това доведе до ескалиране на напрежението, но полицията не се е намесвала.
 
Герджиков провел спешно съвещание с Узунов, Цацаров и шефа на ДАНС

Минути преди 16.00 часа силите на реда се намесиха.
Полицаите и жандармеристите избутаха протестиращите от пътните платна за вход и изход от страната в района на пункта и позволиха свободното движение на превозни средства. Жандармеристите са оборудвани с предпазни щитове и палки, но те не бяха използвани. Протестиращите останаха в зелената площ край пътя, където е разположен техният импровизиран палатков лагер.

В така наречения палатков лагер на протестиращите димят скари и се разнася аромат на кебапчета.  Продължава плътният кордон на жандармерията. Пунктът е отворен.

Всички, които преминаха пеша границата, разказаха, че е създадена организация други автобуси да ги вземат и да ги откарат към крайната точка.