Огнян Герджиков
Огнян Герджиков / БГНЕС, архив
Премиерът Огнян Герджиков е провел спешно съвещание с министъра на вътрешните работи Пламен Узунов, председателя на ДАНС Димитър Георгиев и главния прокурор Сотир Цацаров. Съвещанието е било във връзка с усложнената обстановка на гранично-пропускателните пунктове и струпването на протестиращи, които блокират свободното преминаване на държавната граница, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.
 
Представители на патриотични формации организираха протести в районите на граничните пунктове с Турция, като се обявиха срещу така наречения изборен туризъм. В 11.00 часа на ГКПП "Капитан Андреево" те блокираха движението за коли и автобуси от Турция към България, а малко по-късно следобед бе блокирано и движението на изход от страната. От МВР съобщиха, че автобус, идващ от Турция, е бил блокиран в района на пункта.
 
Вижте повече
 
Участниците в срещата при премиера Герджиков са били единодушни, че свободното движение през граничните контролно-пропускателни пунктове следва да се гарантира незабавно, в унисон с националното и международното право.
 
Ако след отправените многократно призиви към участниците в блокадите на границата движението не бъде възстановено, органите на реда ще предприемат предвидените по закон мерки, се казва още в съобщението на правителствения пресцентър.