Премиерът обеща подкрепа за кандидата на СДС за конституционен съдия
Премиерът обеща подкрепа за кандидата на СДС за конституционен съдия / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Борисов обеща ГЕРБ да подкрепи кандидата на СДС за конституционен съдия
58836
Борисов обеща ГЕРБ да подкрепи кандидата на СДС за конституционен съдия
Лидерът на СДС Емил Кабаиванов
  • Борисов обеща ГЕРБ да подкрепи кандидата на СДС за конституционен съдия
  • Лидерът на СДС Емил Кабаиванов

СДС да номинират кандидат за конституционен съдия, а депутатите от ГЕРБ ще го подкрепят - това е предложил премиерът Бойко Борисов на председателя на сините Емил Кабаиванов, стана ясно от думите на министър-председателя.

„Ако искат Синята коалиция в парламента да си изберат най-добрия, най-достойния конституционен съдия, да го предложат, да минат всичките прозрачни процедури. Аз гарантирам, че депутатите на ГЕРБ ще го подкрепят в парламента”, заяви премиерът.

„Всички признаха, че до момента са абсолютно прозрачни процедурите за избор на главен прокурор и Висш съдебен съвет. Всеки човек има някаква подкрепа, има и врагове. Сотир Цацаров е може би най-добрият окръжен съдия, който аз познавам в кариерата си като главен секретар”, коментира още Борисов.

„Надявам се сега парламентът, където има много добри юристи, да направят така, че този избор на нов конституционен съдия да е по всички правила и да няма повече такива проблеми в системата”, заяви още министър-председателят.

Пред Дарик лидерът на сините Емил Кабаиванов заяви, че ще обяви номинацията за член на Конституционния съд във вторник. „Най-важното в този момент е да приключи тази криза, която се създаде около неполагането на клетва от Венета Марковска, защото това бие по имиджа на България в международен план”, категорично заяви той.

Премиерът обеща подкрепа за кандидата на СДС за конституционен съдия
netinfo

„СДС както винаги ще поеме тази отговорност да предложи кандидатура с безспорни качества, която да получи широка подкрепа сред българските граждани в парламента. Нашата номинация ще обявя утре в 12.30 ч. след като приключи заседанието на Националното ръководство на СДС”, обяви Кабаиванов.

„Не искам да предпоставям имена, ще разберете утре в 12.30 ч. и след като чуете номинацията, тогава ще се убедите, че това, което ви казвам за безспорните качества, е факт”, заяви Кабаиванов в отговор дали е възможно кандидат на СДС да бъде Владислав Славов, който не беше избран от парламента за представител във Висшия съдебен съвет.

Възможно е сините да номинират Йордан Соколов за член на Конституционния съд от квотата на парламента, разказаха запознати. Соколов е бивш парламентарен председател и бивш вътрешен министър. Той участва в основаването на ДСБ през 2004 г. Година по-късно се отказа от участие в парламентарни избори и се завърна към адвокатската професия, а през 2011 г. напусна партията като протест срещу общи парламентарни действия с БСП.

Макар Соколов да е с по-големи шансове за синя номинация се спряга и името на Нели Куцкова. Тя е бивш председател на Съюза на съдиите в България, бивш член на Висшия съдебен съвет, както и кандидат за вицепрезидент на Петър Стоянов на изборите 2001-а.