/ БТА
По инициатива на родители, загубили децата си след пътнотранспортни произшествия, се състоя среща между техни представители и председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова, съобщиха от пресцентъра на ВКС.

Целта на разговора бе да се обсъдят механизми за превенция и съвместни действия на държавните институции и на обществеността, които да доведат до ограничаване на трагичните случаи, водещи до загуба на човешки животи по пътищата на страната. Близките на загиналите деца запознаха председателя на ВКС с идеите си за промени в законите и с реализираните до момента срещи с представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

Съдия Захарова изрази своята съпричастност към болката на майките и респекта си към начина, по който са трансформирали мъката си в такава енергия, която да задвижи необратими промени в законодателството и в действията на институциите. Тя сподели мнението си, че спазването на правилата за движение по пътищата е въпрос на правна култура и промяната в това отношение ще се случи бавно, но вече е започнала.

Борислав Сарафов е обещал съдействие на семействата на убити деца


По повод на идеите на родителите за налаганите наказания за престъпления за причинена смърт при управление на моторно превозно средство, председателят на ВКС поясни, че съдът прилага законите такива, каквито са. Тя посочи, че много важен за бъдещите промени в законодателството ще бъде подготвяният анализ на Съвета за криминологични изследвания към Министерството на правосъдието за тенденциите и превенцията на престъпленията на пътя.

Междувременно съдия Захарова пое ангажимента да обсъди и координира с председателите на апелативните съдилища създаването на механизъм за регулярно проследяване на движението на делата за пътнотранспортни произшествия с обвинения за причиняване на смърт в особено тежки случаи; в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества; на повече от едно лице. Така ще се получава своевременно информация дали са допуснати забавяния и какви мерки са предприети.

Друга инициатива, за която председателят на ВКС информира родителите, е възможността за включване в програмата на Националния институт на правосъдието (НИП) на повече обучения за магистратите в областта на престъпленията на пътя, която следва да бъде обсъдена с Управителния съвет на НИП.

Участниците в срещата се обединиха и около мнението, че за да има трайна обществена нагласа за спазване на законите, е необходимо превенцията да започне още от училище, където децата да бъдат убедени, че спазването на правилата за движение по пътищата спасява животи. Затова ще бъде потърсено и съдействието на Министерството на образованието и науката, съобщиха още от ВКС. 

Припомняме, че на 20 септември изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов се срещна с родители и близки на загинали при тежки пътнотранспортни произшествия. В рамките на срещата бяха обсъдени проблемите, свързани с експертизите и техните срокове. Близките на загиналите при тежки ПТП изказаха мнение, че предизвикването на катастрофи заради шофиране със скорост, далеч по-висока от разрешената, също би следвало да се разглежда като тежко деяние.

„Прокуратурата на Република България проявява нулева толерантност към всички шофьори, употребили алкохол и наркотици, и причинили тежки пътнотранспортни произшествия със смъртни случаи. Ще бъдем абсолютно непримирими към тези престъпления“, коментира Сарафов след срещата. 
Биляна Иванова/БТА