Предложение: Затвор за трафикантите на бежанци
Предложение: Затвор за трафикантите на бежанци / Thinkstock/Getty Images
Обмислят да наказват трафикантите на бежанци със затвор
89934
Обмислят да наказват трафикантите на бежанци със затвор
Обмислят да наказват трафикантите на бежанци със затвор
  • Обмислят да наказват трафикантите на бежанци със затвор
  • Обмислят да наказват трафикантите на бежанци със затвор

Затвор за трафикантите на бежанци и отпадане на сегашната възможност - каналджиите да бъдат осъждани на пробация. Това предлагат от Центъра за противодействие на корупцията и организирана престъпност, известен като БОРКОР.

Директорът на звеното Елеонора Николова коментира, че в Наказателния кодекс трябва да бъде посочено минимално наказание за това престъпление, за да има ефективни присъди. Според експерти разрастването на проблема с бежанската вълна е предпоставка за създаването на паравоенни формирования у нас.

Афганистанците - новите мулета на мигранти

Близо 60% от българите виждат заплаха за националната сигурност бежанската вълна и последствията от нея. Именно миграцията роди явлението каналджийство, посочи шефът на БОРКОР.

"Каналджиите, трафикантите на хора, които в този период от време, когато всички сме се устремили да решим такъв тежък проблем, извличат невероятни пари", посочи Елеонора Николова.

И ако в Германия каналджийството е престъпление, за което се дават от 6 месеца до 10 години затвор, то  у нас се раздават условни присъди, стана ясно от думите на Николова.

"Предлагаме завишени състави и най-вече отпадане на минимума по тези престъпни състави, защото този минимум позволява през средствата на НПК да се отиде към наказание пробация. Считаме, че пробация и трафиканти са несъвместими понятия", обясни още Николова.

Социологът Антоний Гълъбов вижда в бежанската криза възможност за създаване на паравоенни групировки.

Над 70% от мигрантите са млади мъже от Афганистан

"Става дума за едни и същи хора, за едни и същи структури, които ефективно обслужват както определен тип политически заявки, така и охраняват определени корпоративни интереси, свързани с корупцията при прекарването на мигранти през България", поясни Гълъбов.

По данни на МВР през последната година близо 70% от всички мигранти, преминали през България са млади мъже от Афганистан.