Предлагат отпадане на предупрежденията за мобилни камери на КАТ
Предлагат отпадане на предупрежденията за мобилни камери на КАТ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Предлагат отпадане на предупрежденията за мобилни камери на КАТ
75909
Предлагат отпадане на предупрежденията за мобилни камери на КАТ
  • Предлагат отпадане на предупрежденията за мобилни камери на КАТ

Да не се обозначават местата, където има мобилни камери на КАТ. Такова предложение за промяна в Закона за движение по пътищата обмислят от „Пътна полиция".

Промени, свързани със законността на мобилните камери, бяха обсъждани и в края на мандата на предишното Нарондото събрание. До тяхното приемане обаче не се стигна. Тогава началникът на отдел "Пътна полиция" Антон Антонов обясни, че в МВР имат пълна готовност да напишат необходимата наредба за употреба на мобилните камери. Според него правилата за движение трябва да се спазват навсякъде и от всички, независимо от знаците на пътя.

Според мотивите, с които Върховният административен съд на практика спря работата на мобилните камери, едно от нарушенията на закона е, че местата, където са поставени те, не са правилно обозначени. Полицейските автомобили, където се намират мобилните устройства ще бъдат обозначени, ще бъде въведен и нов знак за контрол на скоростните режими, обясни началникът на „Пътна полиция". Според него обаче в редица европейски държави местата, където функционира мобилно видеонаблюдение, не са обозначени със знаци:

„По-добре е да приеме европейската практика. В Германия виждате ли някъде обозначение: „Ето тук ще ви проверяваме". Всеки спазва правилата - получава документа вкъщи, плаща глобата и има ред по пътищата. Това, което предлагаме, няма да се различава от това, което е в другите водещи държави по пътна безопасност".

Според експерта по пътна безопасност Алекси Стратиев промяната във функционирането на мобилните камери, която се наложи след решението на ВАС, се е отразила изключително негативно на обстановката по пътищата у нас:

„По същия начин се работеше с една много стара и допотопна техника, която всъщност донякъде гарантираше корупцията. Т.е. при установявяване на нарушението, е необходимо да бъде спрян водачът, още на място да започне една административна процедура, която е загуба на време, както за гражданите, така и за служителите".

За да се завиши контролът по пътищата, според Стратиев бързо трябва да се направи малка промяна в закона, която отново да върне мобилните камери на пътя. Съпротива обаче най-вероятно отново ще има:

„Да не се ползват мобилните камери искат преди всичко хора, които нарушават Закона за движение по пътищата и биха искали да знаят кога трябва да спазват правилата, а в останалото време да са спокойни, че могат и да не ги спазват".