Министерският съвет ще предложи на президента Румен Радев да награди Илиана Раева с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големите ѝ заслуги към България в областта на спорта, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Предложението, направено на връх рождения и ден, е на служебния министър на младежта и спорта Весела Лечева.

Преди дни в телевизионно интервю Раева обяви, че обмисля да се оттегли от художествената гимнастика.

"Пътят на Илиана Раева е осеян с множество победи - като гимнастичка, като треньор, като създател на първия частен спортен клуб по художествена гимнастика и шампиони, като треньор и старши треньор в националния отбор по художествена гимнастика, а по-късно и като член на Управителния съвет, председател на треньорския съвет и председател на Управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика", отбелязват от МС. 

В навечерието на 24 май президентът награди шестима изтъкнати български учени

Още през 1978 година тя заема шесто място на многобой на световното първенство в Мадрид. Само година по-късно се нарежда на четвърто място многобой, второ място финал топка, първо място и световна титла на бухалки на Световното първенство в Лондон през 1979 г.

Успехите й продъжават и през 1980г., когато се изкачва на първо място многобой - абсолютен европейски шампион, първо място финали на въже, обръч, бухалки и второ място финал лента на Европейското първенство в Амстердам. 

гимнастички
Булфото

Треньорската си кариера Илиана Раева започва в „Клуб по художествена гимнастика „Левски“ гр. София, след което през 1993 г. основава „Клуб по художествена гимнастика „Илиана“, като състезателите на клуба до днес са многократни шампиони на България в различни възрасти и неизменно присъстват в съставите на националните ни отбори по художествена гимнастика.

Като старши треньор на националния отбор по художествена гимнастика ансамбъл жени печели бронзов медал от Олимпийските игри в Атина през 2004 г., Световна титла от Световното първенство в Монпелие през 2011 г., пето място на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Раева обясни защо Ансамбълът по художествена гимнастика не участва на Световното в Баку

През 2012 г. тя е избрана за председател на Българската федерация по художествена гимнастика (БФГХ). Докато федерацията е под нейно ръководство, българският национален отбор по художествена гимнастика завоюва многобройни медали от световни, европейски първенства и световни купи, става многократен носител на световната купа, завоюва абсолютна европейска титла в отборното 2022 г., абсолютна световна титла на ансамбъл жени 2013 г. и 2022 г.

гимнастички
Булфото

През 2016 г. националният отбор по художествена гимнастика печели бронзов медал на Олимпийските игри в Рио, а през 2021 г. завоюва историческия първи златен медал на Олимпийските игри в Токио.