/ БГНЕС
Правителството одобри предложение до президента за награждаване на Красимир Дачев с орден "Стара планина", без лента, - първа степен, за изключителен принос и заслуги към икономическото развитие на страната. Това съобщиха от пресслужбата на служебния кабинет.

Красимир Дачев е заместник-председател на Българската търговско-промишлена палата, член на Управителния и Изпълнителния съвет на палатата, предприемач, индустриалец и голям български работодател. Дачев е ярък пример за изключителна последователност през целия си професионален път за развитие и утвърждаване на пазарния принцип в българската икономика, се посочва в съобщението.

Трудовата си дейност започва като юрист в Централната лаборатория за космически изследвания. Активно участва в организирането на космическия полет на първия български космонавт Георги Иванов. Само за последните 10 години е допринесъл с над един и половина милиарда лева в икономиката на нашата страна, създавайки условия десетки малки и средни фирми да съществуват и да участват активно в стопанския живот на страната, отбелязват от пресслужбата.

Обществената дейност на Красимир Дачев също е от значение. Член е на редица настоятелства, в т.ч. на БАН. Председател е на настоятелството на НСА. Красимир Дачев създава и финансира с лични средства Програма за подкрепа на родолюбиви и народополезни инициативи за изграждане на паметници, издаване на книги, подкрепа на домове за възрастни хора и сираци.