Спецпрокурорът, който беше заплашен с патрон и кръв, говори пред NOVA. Ангел Кънев откри заплахата в четвъртък в шкаф на работното си място в прокуратурата.

Той е заместник-ръководител на Специализираната прокуратура у нас. През годините е наблюдаващ обвинител по редица знакови дела – като това срещу бизнесмените Миню Стайков и Васил Божков, както и срещу бившия екоминистър Нено Димов и за сигналите за подкупи в Агенцията за българите в чужбина и други.

„Вярна е информацията, която излезе в медиите, че в кабинета ми е открит плик с патрон. Аз нямах намерение да говоря пред медии”, заяви Ангел Кънев,  заместник-ръководител на Специализираната прокуратура.

Спецпрокурор получи плик с патрон и заплаха с убийство (ОБЗОР)

24 часа след като стана ясно, че в кабинета на спецпрокурора Ангел Кънев е открит плик с патрони, пред NOVA държавният обвинител разкри, че на практика в сградата на спецструктурите се влиза лесно.

„Всеки един може да го направи това нещо – съдебен заседател, адвокат, обвиняем. Който си иска може да влезе и да направи каквото си иска в тая сграда, не трябва да влиза през централния вход”, посочи Кънев.

И обясни, че охраната на магистратите у нас изглежда добре, но само на хартия. „Видеонаблюдението в дома, което сам съм изградил. Надграждано. Консултирано с експерти. Още не е включено към никой, това видеонаблюдение си го гледам само аз. И практически непрекъснатостта на процеса по охрана не се случва въобще в дома ми. И не се случва въобще в тази сграда. Тези хора обменят информация за моята охрана по личните си телефони. Една радиостанция няма. В НСО нещата не стоят така”.

МВР е в пълна готовност да се включи в разследването на заплахата срещу спецпрокурор

Прокурор Кънев все още не може да си обясни мотивите на човекът, заплашил го с кръв и куршум

„Аз обяснения за много работи нямам. Например защо аз съм без бронежилетка и защо това момче е без бронежилетка. Вие знаете ли, че на нас са ни дали две жилетки с изтекъл срок на годност. Ние сме четирима души в екипа. Т.е. аз трябва да кажа двама от вас няма да са с бронежилетка, защото съм по-важен”, заяви прокурора.

Прокурор Кънев е убеден, че разследващите ще направят всичко, за да стигне разследването докрай, но не вярва извършителят да се намери. „Ако трябва да се работи адекватно в това разследване трябва да бъдат включени съответните структури, които имат оперативно-издирвателни правомощия, защото сами по себе си самите следователи и прокурори не могат да издирват”.

На въпрос страхува ли се за живота си той отговори: „Аз не се страхувам за себе си по никакъв начин. Смятам обаче, че всеки нормален човек се притеснява за близките си”.
NOVA