/ БГНЕС
Парламентарната комисия по правни въпроси прие единодушно предложените от правителството промени в Закона за политическите партии, свързани с партийните субсидии. Проектът бе подкрепен на първо четене от 15 депутати. Гласове против и въздържали се нямаше.

Малко преди евроизборите стана ясно, че партиите са получавали над 13 лева за получен реален глас, а не както е записано в закона  - по 11 лв. По време на заседанието от Министерство на финансите обясниха, че двата лева разлика идват от това, че субсидиите са изплатени на база всички действителни гласове, чрез преразпределяне на вота за непрескочили бариерата формации, а не само за реално подадените за партия и коалиция бюлетини.

ВАП: 5 партии са получили по-големи от законовите субсидии за 2018 г.

Партиите ще трябва да върнат надвзетите като държавна субсидия пари за три години назад - до май 2016 година.  Надвзетите средства  ще бъдат удържани при следващи траншове, а при недостиг или липса на следващи траншове ще трябва да се възстановят от съответните партии, обясни Росица Велкова, зам.-министър на финансите.

Цацаров разпореди проверка заради твърдения за нарушения със субсидиите за партиите

По-рано днес Върховната административна прокуратура съобщи,  че е установила  данни за извършени престъпления от служители на Министерството на финансите при разпределянето на партийните субсидии.

Сметната палата проверява реда за начисляване и изплащане на партийните субсидии

ВАП сезира финансовия министър, Сметната палата и Върховната касационна прокуратура след като проверка, разпоредена от главния прокурор, установи, че пет партии са получили по-големи субсидии от предвидените в закона за 2018 г.